Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο «στροφής» της στην πυρηνική ενέργεια η Κροατία, ωστόσο, η τελική απόφαση για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού αναμένεται να ληφθεί μετά το 2012, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας της Κροατίας.

Η Κροατία εισάγει περίπου το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει και είναι εξαρτημένη, σε μεγάλο βαθμό, από την προμήθεια ενεργειακών υλών από ξένες χώρες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters. Επίσης, η Κροατία εισάγει το 80% των πετρελαϊκών προϊόντων και περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, σε ετήσια βάση.

"Έχουμε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να κατασκευάσουμε ένα νέο σταθμό μαζί με τη Σλοβενία. Η δεύτερη είναι να επενδύσουμε σε πυρηνικό σταθμό στην Ουγγαρία και η τρίτη επιλογή είναι να κατασκευάσουμε το δικό μας πυρηνικό σταθμό. Βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο ανάλυσης, προκειμένου ν’ αποφασίσουμε μέχρι το τέλος του 2012, για το ποια θα είναι η τελική πρόταση που θα επιλέξουμε", δήλωσε ο Κροάτης αξιωματούχος, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, διότι επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.

Η Κροατία είναι συνιδιοκτήτρια (μαζί με τη Σλοβενία) του πυρηνικού σταθμού Κρσκο, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, περίπου 50 χλμ. δυτικά της κροατικής πρωτεύουσας, του Ζάγκρεμπ. Ο πυρηνικός σταθμός του Κρσκο, έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2023.

Για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, η Κροατία έχει ανάγκη ενός ξένου στρατηγικού επενδυτή. Η κροατική κυβέρνηση αναζητά και ξένους επενδυτές, μέσω διαγωνισμών που θα προκηρύξει, προκειμένου να υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων, κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Νοέμβριο , η Κροατία απέρριψε την προσφορά της Βουλγαρίας να συμμετάσχει ως μέτοχος με μειοψηφικό πακέτο, στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού "Μπέλενε" στη Βουλγαρία.

Η Κροατία, που ελπίζει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011 και να καταστεί πλήρες μέλος το 2012 ή το 2013, έχει προγραμματίσει ένα επενδυτικό, ενεργειακό σχέδιο, ύψους 15 δις. ευρώ, την επόμενη δεκαετία.

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: