Σε κάτεργο… μετατρέπεται σταδιακά η αγορά εργασίας στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων, σερβιτόρων, μαγείρων και αυτών που απασχολούνται στη «λάντζα». Πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά κλάδο μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που στο Βόλο δέχτηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αμοιβές πετσοκομμένες, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και νομοθεσίας και ανασφάλιστη εργασία σκιαγραφούν ένα εφιαλτικό σκηνικό που βιώνουν δεκάδες εργαζόμενοι.
Το τελευταίο ωστόσο διάστημα και με τη «βούλα» πλέον του νέου νόμου που ρυθμίζει εργασιακά θέματα και άνοιξε το δρόμο για «άλωση» μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ένας μετά τον άλλο οι εργοδότες των περισσοτέρων καταστημάτων εστίασης προχωρούν σταδιακά σε μειώσεις αποδοχών, τα εξαντλητικά ωστόσο ωράρια παραμένουν.
Σε ειδικότητες όπως Μάγειροι, Bοηθοί Mαγείρων, Σερβιτόροι, Bοηθοί κουζίνας οι κλαδικές συμβάσεις είναι συγκεκριμένες. Αποτελούν όμως παρελθόν στις περισσότερες επιχειρήσεις του Βόλου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του τοπικού συλλόγου εργαζομένων στα επισιτιστικά επαγγέλματα.
Το μεροκάματο «βαλκανικού τύπου» έχει ήδη προαναγγελθεί. Από 35 ευρώ στα 25 ευρώ σε βοηθούς κουζίνας και έπεται συνέχεια, για εργασία σπαστή, πρωί και απόγευμα, για 12 ώρες συνολικά εργασίας. Οι δε σερβιτόροι… που η εργασία τους σύμφωνα με την κλαδική τους σύμβαση πληρώνονταν από 45 ευρώ έως 65 ευρώ με σπαστό επίσης ωράριο και περίπου 12 ώρες απασχόληση την ημέρα, βλέπουν σταδιακά το μεροκάματο να εξατμίζεται με επίκληση την κρίση και τη μείωση μισθού. Δεν είναι τυχαίο ότι αισθάνονται πλέον τυχεροί οι περισσότεροι από όσους καταφέρνουν να πληρώνονται όπως παλαιότερα το ημερομίσθιό τους επί καθημερινής βάσης και όχι όποτε υπάρχει τζίρος στο μαγαζί.
«Τα μηνύματα που φτάνουν καθημερινά στο ΕΚΒ δεν είναι καθόλου ευχάριστα» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. Όλοι βιώνουμε την κρίση, ωστόσο ο συγκεκριμένος κλάδος είναι γεγονός ότι «βρίσκεται» πλέον στη μέγγενη, αφού οι περισσότεροι εργοδότες ξεκινούν τις περικοπές από το προσωπικό χωρίς να συνυπολογίζεται η δυσκολία της δουλειάς και τα εξοντωτικά ωράρια που υφίστανται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Στον ξενοδοχειακό τομέα…
Με δεδομένη την κάμψη στον τουρισμό θα αποτελούσε είδηση εάν στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέγραφε κανείς μία πιο αισιόδοξη εικόνα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα πρέπει να πιέσουν προκειμένου να πληρωθούν εγκαίρως, ενώ όσους δεν έχουν ήδη απολύσει ή τους μετατρέπουν τις συμβάσεις σε 4ωρα ή επιχειρούν να τους μειώνουν τους μισθούς.
Παράλληλα πληθαίνουν τα φαινόμενα των 101 ενσήμων, ίσα- ίσα δηλαδή για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ενώ πολλοί είναι οι υπάλληλοι που ούτε αυτά δεν συμπλήρωσαν για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Την ίδια ώρα εντατικοποιείται η εργασία προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχείρηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επαγγελματικές ασθένειες, η μαθητεία των 300 Ε πλέον έχει γίνει καθεστώς και ας δουλεύουν κανονικό 8ωρο. Πολλοί μάλιστα απογοητευμένοι «πήραν τον ομματιών τους» αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό και ειδικά Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο.
Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο ο γλωσσικός φραγμός αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση της γλώσσας . Ειδικά οι γερμανόφωνοι λαοί δε δέχονται εύκολα, όπως τονίζουν Βολιώτες που ήδη έχουν «μετοικήσει» σε τέτοιες χώρες, εργαζόμενους ακόμα και για επαγγέλματα όπως της καμαριέρας, του λαντζέρη, αν δε μιλούν τα βασικά γερμανικά ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους συναδέλφους τους.
taxydromos.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου