Απολύσεις, μειώσεις προσωπικού, καταστήματα και εταιρίες που το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο. Ο δείκτης της ανεργίας της χώρας μας αλλά και στη Μαγνησία ειδικότερα είναι από τους υψηλότερους, το Εργατικό Κέντρο Βόλου εκτιμά ότι το 2010 έκλεισε με την ανεργία να καλπάζει και να αγγίζει το 16% περίπου! Η αναζήτηση εργασίας πλέον αποτελεί έναν πραγματικό Γολγοθά…
Οσοι αναζητούν δουλειά σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. Η θέληση και η αισιοδοξία του υποψηφίου εργαζόμενου δίνουν τη θέση τους στην απόγνωση όταν αυτός αντικρίζει κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα.
Νέοι βρίσκουν τις πόρτες μόνιμα κλειστές. Την ίδια ώρα πρώην μεγαλοστελέχη αλλά και εργάτες ηλικίας συχνά άνω των 40 ετών που έπεσαν θύματα της προσπάθειας των επιχειρήσεων να μειώσουν τα έξοδά τους αντικαθιστώντας τους με λιγότερο έμπειρο προσωπικό, συνωστίζονται πλέον κι αυτοί έξω από τα ταμεία ανεργίας και από εταιρίες για να βρούνε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον να απορροφηθούν. Το άγχος και ο πανικός έχουν καταβάλλει εργαζόμενους και ανέργους…
Το εργασιακό τοπίο είναι θαμπό και η ανεύρεση εργασίας είναι αγώνας δρόμου στη σύγχρονη, χαοτική και συχνά άνιση αγορά εργασίας. Σε μια εποχή που το εργασιακό μέλλον όλων θεωρείται αβέβαιο, οι άνεργοι έχουν πολλά προσόντα, διάθεση να εργαστούν, αλλά και πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν! Χαμηλοί μισθοί, αδικίες, απορρίψεις, θέσεις εργασίας άσχετες με το αντικείμενό τους…
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αριθμοί των αιτήσεων και των βιογραφικών ανέργων που αναζητούν δουλειά και που έχουν στα συρτάρια τους εταιρίες και εργοστάσια του Βόλου χωρίς καν να έχουν βάλει σχετική αγγελία στις εφημερίδες.
542% αύξηση στις αιτήσεις για δουλειά στην ΕΒΟΛ!
Οι αριθμοί πραγματικά προκαλούν σοκ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ που το 2010 οι αιτήσεις για δουλειά σημείωσαν αύξηση στο εξωπραγματικά πραγματικά ποσοστό του 542%!
Πιο συγκεκριμένα το 2009 οι συνολικές αιτήσεις στην ΕΒΟΛ άγγιξαν τις 175, δηλαδή τέσσερις περίπου την εβδομάδα και 15 περίπου το μήνα. Αυτά για το 2009, όταν και η κρίση άρχισε να χτυπά την πόρτα της Ελλάδας…
Το 2010 οι αιτήσεις έφτασαν τις 1125!!! Μέσα σε ένα χρόνο κατατέθηκαν δηλαδή 950 αιτήσεις παραπάνω και πάλι χωρίς να υπάρχει καμία αγγελία της ΕΒΟΛ για ζήτηση εργασίας. Όσο για το 2011; Μέσα στο πρώτο μόλις 15μερο κατατέθηκαν ήδη 70 αιτήσεις, δηλαδή πέντε περίπου την εβδομάδα!
Η ίδια εικόνα και σε άλλα εργοστάσια
Η ΕΒΟΛ είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν στη Μαγνησία. Στο εργοστάσιο ΙΜΑΣ στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου μέσα στο 2010 το γραφείο προσωπικού, και χωρίς και πάλι να υπάρχει αγγελία σε εφημερίδα, δεχόταν περίπου τέσσερις αιτήσεις ανέργων την εβδομάδα, 16 δηλαδή το μήνα και 192 συνολικά το χρόνο. Η ίδια ροή αιτήσεων συνεχίζεται ακάθεκτη και με ανοδική πορεία και για το 2011.
Η Κόκα - Κόλα δέχεται περίπου πέντε αιτήσεις την εβδομάδα, δηλαδή 20 αιτήσεις το μήνα και 240 το χρόνο. Στον ίδιο ρυθμό περίπου κινούνται οι αιτήσεις και στην εταιρία Καλογιάννης - Κούτσικος «Ούζο 12» με τις αιτήσεις να αγγίζουν τις τρεις την εβδομάδα που σημαίνει 12 το μήνα και 144 το χρόνο.
Και στην ΜΕΤΚΑ όμως οι αριθμοί δεν διαφέρουν πολύ καθώς το εργοστάσιο δέχεται τρεις με τέσσερις αιτήσεις την εβδομάδα, δηλαδή 12 με 16 αιτήσεις το μήνα και 144 με 192 αιτήσεις το χρόνο!
Πτυχιούχοι ζητάνε να γίνουν εργάτες!
Τα συμπεράσματα ωστόσο που προκύπτουν από τα βιογραφικά που κατατίθενται είναι πολλαπλά. Το κύριο στοιχείο είναι πως νέοι άνθρωποι με πτυχία και μεγάλη εκπαιδευτική κατάρτιση όχι μόνο ζητάνε εργασία αλλά ζητάνε να απορροφηθούν σε οποιαδήποτε θέση ακόμα και εργάτη.
«Μου έχει κάνει ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός πως έρχονται και αφήνουν βιογραφικά άνθρωποι που έχουν μεγάλη εκπαιδευτικοί κατάρτιση, άνθρωποι με δύο και τρία πτυχία που ζητάνε να απορροφηθούν σε οποιαδήποτε θέση ακόμα και εργάτη αρκεί να εργαστούν», αναφέρει ο Αναστάσιος Σύρος από το «Ούζο 12».
Για βιογραφικά πολλαπλών κατευθύνσεων, που απευθύνονται δηλαδή στην εταιρία για περισσότερες από μία θέσεις, κάνουν λόγο και από την Κόκα-Κόλα.
Μεσήλικες εργάτες παραγωγής παρακαλούν για δουλειά
Ο κ. Σύρος δίνει και μια άλλη διάσταση της κατάστασης που επικρατεί. Πολλά από τα βιογραφικά που κατατίθενται στο εργοστάσιο είναι μεσηλίκων που απασχολούνταν ως εργάτες παραγωγής και έχουν μείνει… στο δρόμο.
«Μεσήλικες μας παρακαλάνε να τους απορροφήσουμε και να τους δώσουμε δουλειά. Οι άνθρωποι είναι εργάτες παραγωγής και στην κυριολεξία μας παρακαλάνε να τους πάρουμε έστω και για λίγες ώρες», αναφέρει ο κ. Σύρος.
Οι περισσότερες αιτήσεις από απολύσεις
και μειώσεις προσωπικού
Σύμφωνα με την υπεύθυνη προσωπικού της ΜΕΤΚΑ από την 1 Ιανουαρίου και μετά οι αιτήσεις που δέχθηκε το εργοστάσιο είναι όλες από άτομα που έχουν απολυθεί ή βρέθηκαν «στη σέντρα» από μειώσεις προσωπικού.
«Κανένας δεν έχει έρθει από τον καινούργιο χρόνο που να μην έχει απολυθεί», αναφέρει η υπεύθυνη του γραφείου και προσθέτει μάλιστα πως η ΜΕΤΚΑ στα πολλά χρόνια λειτουργίας της δεν έχει βάλει αγγελία για δουλειά στην εφημερίδα παρά μόνο μία φορά!
Περιμένουν ουρές έξω από τα εργοστάσια…
«Το πρωί που έρχομαι στο εργοστάσιο πιάνεται η καρδιά μου. Τα αυτοκίνητα κάνουν ουρές και δεκάδες άνεργοι περιμένουν να ζητήσουν δουλειά. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος την εικόνα που αντικρίζει σε καθημερινή βάση έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ.
Άνεργοι που ψάχνουν απεγνωσμένα μια διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει με την απομάκρυνση της από μια δουλειά κάνουν στήνουν στην κυριολεξία καρτέρι έξω από εργοστάσια και εταιρίες…
Αν αναρωτιέστε από όλους αυτούς που κατέθεσαν βιογραφικά και αιτήσεις στα παραπάνω εργοστάσια πόσοι απορροφήθηκαν, οι αριθμοί θα σας απογοητεύσουν καθώς είναι σχεδόν μηδενικοί!
Οι αριθμοί των αιτήσεων - βιογραφικών
Εταιρίες | Αιτήσεις την εβδομάδα | Αιτήσεις το χρόνο (2010) | Αιτήσεις για το 2011 (1ο δεκαπενθήμερο) |
ΕΒΟΛ | 13-14 | 1125 | 70 |
ΙΜΑΣ | 4 | 192 | 4 |
ΚΟΚΑ – ΚΟΛΑ | 5 | 240 | 5 |
Καλογιάννης – Κούτσικος «Ούζο 12» | 3 | 144 | 3 |
ΜΕΤΚΑ | 3-4 | 144-192 | 3-4 |
taxydromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου