Ο απολογισμός των κοινωνικών ταραχών που συγκλονίζουν την Τυνησία σχεδόν ένα μήνα πλέον, γίνεται όλο και βαρύτερος καθώς οι νεκροί έχουν φτάσει τους 50 στο κέντρο της χώρας μέσα σε τρεις μόνο μέρες, σύμφωνα μ’ έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, ο οποίος σήμερα Τρίτη χαρακτήρισε την κατάσταση «χαώδη» στην πόλη Κασερίν, 290 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Τύνιδας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας έκανε λόγο χθες Δευτέρα για τέσσερις νεκρούς πολίτες και οχτώ τραυματίες αστυνομικούς στην Κασερίν. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, της Κυριακής 9 Ιανουαρίου, κατέγραφε 14 νεκρούς στις τρεις πόλεις του κέντρου της χώρας, Ρετζέμπ, Ταλά και Κασερίν.
«Στην Κασερίν επικρατεί αληθινό χάος, έπειτα από μια νύχτα βίαιων επεισοδίων, πυροβολισμούς ελεύθερων σκοπευτών, λεηλασίες εμπορευμάτων και κατοικιών από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 50, όπως επιβεβαιώνει το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Κασερίν», δήλωσε ο Σαντόκ Μαχμουντί, μέλος της τοπικής οργάνωσης του Σωματείου Τυνήσιων Εργατών (UGTT). Η εκδοχή αυτή για τα γεγονότα επιβεβαιώθηκε και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Κασερίν περιγράφει περιπτώσεις «ξεκοιλιασμένων ανθρώπων και άλλων, με διαλυμένο το κρανίο από πυροβολισμούς».
Η τηλεοπτική εμφάνιση της Δευτέρας του Τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις πιο σοβαρές κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων 23 χρόνων στην Τυνησία, παρότι υποσχέθηκε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Πυροβολισμούς ελεύθερων σκοπευτών από στέγες σπιτιών καθώς και πυροβολισμούς αστυνομικών σε νεκρικές πομπές στην Κασερίν, κατήγγειλε σε διεθνή πρακτορεία τοπικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Έπειτα από πολλές προειδοποιήσιες και πυροβολισμούς στον αέρα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, στα πλαίσια της νόμιμης άμυνας, όταν οι διαδηλωτές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους, πετώντας αναμμένα λάστιχα αυτοκινήτων στις δυνάμεις της τάξης και προκαλώντας φθορές στον εξοπλισμό τους», δήλωσε σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Τυνησίας παραμένουν κλειστά, μέχρι ν’ αποκατασταθεί η τάξη.
Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ένας νεαρός έμπορος αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσχεση των εμπορευμάτων του από την αστυνομία. Χθες Δευτέρα, ο 23χρονος Αλαά Χιντουρί, πτυχιούχος του πανεπιστημίου και άνεργος, αυτοκτόνησε στην ίδια πόλη, αφού σκαρφάλωσε σε πυλώνα ηλεκτρισμού και κρεμάστηκε από τα καλώδια υψηλής τάσης.
Στην Τύνιδα, η αστυνομία διέλυσε σήμερα Τρίτη, μια διαδήλωση καλλιτεχνών, προτού πραγματοποιηθεί. "Η συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι για να καταγγελθεί η βία και η υπερβολική χρήση όπλων στο κέντρο της χώρας. Θέλαμε να εκφράσουμε ειρηνικά το θυμό και την αγανάκτησή μας ", δήλωσε ο Φαντέλ Τζαϊμπί, άνθρωπος του θεάτρου, ενώ η αστυνομία τον έσπρωχνε μπροστά στους περαστικούς στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.
Μεταξύ των διαδηλωτών, οι ηθοποιοί Ράτζα Αμάρι και Σάνα Νταούντ χτυπήθηκαν από ένστολους αστυνομικούς και άλλους με πολιτικά, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μεγάλους αριθμούς.
Η ένταση στην πρωτεύουσα όλο και αυξάνεται ενώ στο Facebook πληθαίνουν τα καλέσματα για μαζικές διαμαρτυρίες.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους, με τον Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν να δηλώνει «ανήσυχος από την κλιμάκωση των βίαιων κινητοποιήσεων».
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου