Με δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας σχετικά με το επάγγελμά τους.Η χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο κατέληξε σε ναυάγιο. Κύρια σημεία διαφωνίας ήταν τα πληθυσμιακά κριτήρια που ορίζονται προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ένα φαρμακείο και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Η τελική απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών θα ληφθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, με ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία στα οποία οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακα που χρειάζονται και στη συνέχεια θα παίρνουν τα χρήματά τους από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
“Οι θέσεις του υπουργού Υγείας για το φαρμακευτικό επάγγελμα στοχεύουν στην πλήρη εξόντωση των φαρμακείων. Καταγγέλλουμε όλο το πακέτο των προτάσεων του σχεδίου νόμου που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος και προχωράμε στην οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, αφενός, και στη δικαστική, έννομη διεκδίκηση-απαίτηση τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας, αφετέρου”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι “καμιά ενέργεια και νομοθεσία δεν μπορεί αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ευθύνη της αναστάτωσης στον χώρο της δημόσιας υγείας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση”.
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για να χαράξει την πορεία τού συλλόγου μετά τα νέα δεδομένα, και σήμερα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου τα μέλη του να αποφασίσουν την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.
“Οι φαρμακοποιοί δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τον αφανισμό του παραδοσιακού ελληνικού φαρμακείου, ούτε την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Τα σημεία του σχεδίου νόμου
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η μείωση της σπατάλης και η ανάπτυξη. Ειδικότερα για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ανέφερε ότι ο κοινωνικός διάλογος, που διεξάγεται εδώ και μήνες, είχε καταλήξει σε δύο σημεία συμφωνίας (έκπτωση, συμπράξεις εταιρειών - αδειούχων φαρμακοποιών), καθώς και σε δύο σε σημεία διαφωνιών (μείωση πληθυσμιακού κριτηρίου και ελεύθερο ωράριο φαρμακοποιών).
Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι έστειλε τέσσερις επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τα σχόλιά της για τα θέματα αυτά, και πως οι απαντήσεις που έλαβε δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Όπως ανακοίνωσε στους φαρμακοποιούς, στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν οι εξής ρυθμίσεις:
-Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.
-Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες, με σκοπό τη διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το κριτήριο από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους γίνεται ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.
-Πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη.
-Αύξηση του ποσοστού rebate από 1% σε 4,5%. Σημειώνεται ότι στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε στο 14,3% από 35%. Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
-Οι συμπράξεις / συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.
Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου