Σάββατο, Ιανουαρίου 15, 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με κλείσιμο κινδυνεύει το Βυρσοδεψικό Πάρκο, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.Παρότι είναι το πρώτο και μοναδικό βιομηχανικό πάρκο ειδικού τύπου στη χώρα μας, στο οποίο μετεγκαταστάθηκαν τα βυρσοδεψεία της πόλης, η αδιαφορία και η αδράνεια της πολιτείας το οδηγούν σε λουκέτο, που θα σημάνει και απώλεια 11.738.811 ευρώ, δηλαδή όσων χρημάτων δόθηκαν για την κατασκευή του.
Οι παραλείψεις των αρμοδίων αφορούν τη μη κατασκευή κοινόχρηστων υποστηρικτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες υπάρχουν στα άλλα Βυρσοδεψικά Πάρκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη μη ανάθεση της διαχείρισης του Πάρκου στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, παρότι αυτές έχουν συστήσει φορέα διαχείρισης από τις αρχές του 2008, όπως προβλέπει ο νόμος.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο πολιτικός μηχανικός, πρώην στέλεχος ΕΤΒΑ αρμόδιος σε θέματα ΒΙΠΕ, Εύδοξος Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα “Το Βυρσοδεψικό Πάρκο Θεσσαλονίκης: δημιουργία και εξέλιξή του” στο 1ο Φόρουμ Βιώσιμης Διαχείρισης Βιομηχανικών Περιοχών και Βιοτεχνικών Πάρκων που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
“Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης στους εγκατεστημένους και στην παροχή κάθε βοήθειας για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών του Πάρκου”, τόνισε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε ότι “εξαιτίας των ανωτέρω, τα οποία δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα βυρσοδεψεία κινδυνεύουν να κλείσουν και το Πάρκο να μετατραπεί σε ένα απλό οικοδομικό τετράγωνο της ΒΙ.ΠΕ.Θ., παρά τα σημαντικά ποσά, εθνικά και ευρωπαϊκά, που ξοδεύτηκαν για την υλοποίησή του”.

Τι λείπει
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι κοινόχρηστες υποστηρικτικές υποδομές που απαιτούνται είναι οι εξής: λειτουργία κεντρικής εγκατάστασης υποδοχής ακατέργαστων δερμάτων, όπου τα δέρματα υφίστανται αποτρίχωση και παραδίδονται στην κάθε επιχείρηση, μηχανική αφαίρεση του λίπους από τα δέρματα και εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου για την πιστοποίηση μιας σειράς απαιτήσεων της παραγωγικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα ότι δεν χρησιμοποιούνται τοξικά χημικά ή ότι δεν παράγονται τοξικά σε ενδιάμεσα στάδια.
“Για την ίδρυση του ανεξάρτητου Βυρσοδεψικού Πάρκου, οι κύριες προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, είναι η ίδρυση του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης Βυρσοδεψικού Πάρκου από τις εγκατεστημένες σε αυτό επιχειρήσεις, ο καθορισμός των ορίων του Βυρσοδεψικού Πάρκου και η σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας”, εξήγησε ο κ. Πετρίδης.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η μη υλοποίηση του “πιλοτικού” Πάρκου βυρσοδεψείων και υδροβόρων μονάδων, με συνέπεια τη μη αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων για υποστηρικτικές υποδομές προς τις επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί σ’ αυτό, τις οδηγεί στη συρρίκνωση και τελικά στο κλείσιμο. Ταυτόχρονα, είναι καταδικασμένες να λειτουργούν χωρίς άδειες διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων.

Το ιστορικό
Η δημιουργία του Βυρσοδεψικού Πάρκου της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στην Σίνδο είχε ως σκοπό τη μετεγκατάσταση σ’ αυτό των βυρσοδεψείων της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούσαν από το 1950 πλάι στο λιμάνι. Παρότι από νωρίς η πολιτεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων από την περιοχή του λιμανιού, η υλοποίηση της απόφασης αυτής έγινε μετά από 30 χρόνια.
Τελικά, το 1994 παραδόθηκε μελέτη που ανέθεσε η ΕΤΒΑ στην ΒΙ.ΠΕΘ. για τη δημιουργία Βυρσοδεψικού Πάρκου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η δημιουργία του πάρκου, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων. Το 1995 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της βιομηχανίας του Β’ Κ.Π.Σ. με συνολική χρηματοδότηση 4 δισ. δραχμές, εκ των οποίων 2,4 δισ. δραχμές κοινοτική συμμετοχή και 1,6 δισ. δραχμές εθνικοί πόροι και το έργο ολοκληρώθηκε το 2000.
Το 2003 ξεκινούν οι πωλήσεις οικοπέδων. Το 2005 ολοκληρώνεται η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και ξεκινά η λειτουργία του Βυρσοδεψικού Πάρκου, που έχει πια μετονομαστεί σε Πάρκο Υδροβόρων Μονάδων.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: