Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

«ΤΑΣΑΚΙΑ ΝΑΙ, ΤΣΙΓΑΡΟΣΗµΟ ΟΧΙ» .ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛµΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣµΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗµΑΤΑ

Ναι στα τασάκια και όχι στο σχέδιο επιβολής τέλους στα καταστήµατα όπου θα επιτραπεί το κάπνισµα κατ’ εξαίρεση, λένε οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων, των εστιατορίων και των άλλων καταστηµάτων.

Δηλώνουν µάλιστα αποφασισµένοι να µη δεχθούν τις προωθούµενες ρυθµίσεις του υπουργείου Υγείας. Οπως υποστηρίζουν, µάλιστα, οι προτεινόµενες αλλαγές – που έφεραν χθες στη δηµοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» – δεν έχουν στόχο την προστασία της δηµόσιας υγείας, αλλά θα είναι άλλο ένα χαράτσι. Στέλνουνµάλιστα σαφές µήνυµα πως δενπρόκειται να αυξήσουν τις τιµές,προκειµένου να ανταποκριθούν στην επιβολή του τσιγαρόσηµου. «Δεν είµαστε διατεθειµένοι να πληρώσουµε κανένα τέλος. Δεν θα πληρώσουµε τώρα και τσιγαρόσηµο.Αν θέλουν άνεργους τους υπαλλήλους µας, θα τους έχουν. Ούτως ή άλλως είµαστε χαµένοι από χέρι, αφού είναι θέµα χρόνου τοπότε θα κλείσουµε. Αλλωστε γι’ αυτό δεν µας φοβίζουν οι απειλές για Αυτόφωρο ή λουκέτο επειδή επιτρέπεται το κάπνισµα», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελµάτων Γιώργος Καββαθάς και προσθέτει: «Με τις προωθούµενεςρυθµίσεις δεν δίνεται η δυνατότητα στονκόσµο να καπνίσει, αλλά η δυνατότητα στοκράτος να εισπράξει».

«Δεν θα αυξήσουµε τις τιµές»
«Θεωρούµαστε καφετέρια αλλά το 80% των πωλήσεών µαςείναι αλκοόλ. Ακόµα δεν γνωρίζουµε τι ακριβώς θα ισχύσει για εµάς. Το σίγουρο όµως είναι πως ακόµα κι αν υποχρεωθούµε να πληρώνουµε τσιγαρόσηµο, εµείςθα επιβαρυνθούµε,αφού δεν υπάρχουν περιθώρια νααυξήσουµε τις τιµές»,λέει από τηνπλευρά του ο Αρης Γρατσίας, υπεύθυνος καφέ - µπαρ στο Κολωνάκι. Προεξοφλεί πως και τα προωθούµενα µέτρα δεν θα εφαρµοστούν, αφού για να πετύχουν «θα πρέπεινα ισχύσουν για όλους. Κάτι που δεν είδαµε να γίνεται, και στους δύο αντικαπνιστικούς νόµους».

Αυτό υποστηρίζει και ο κ. Καββαθάς εκτιµώντας ότι δεν πρόκειται να εφαρµοστεί κανένας αντικαπνιστικός νόµος. «Είναι ο δεύτερος νόµος που δεν έχει εφαρµοστεί και ο τρίτος έτσι θα πάει. Αν ήταν ρεαλιστικός, θα τον υποστηρίζαµε. Οµως, η κυβέρνηση δεν συζητά καν µαζί µας για να καταλήξει κάπου», υποστηρίζει. Προτείνει, µάλιστα, διάλογο ανάµεσα σε επιχειρηµατίες και κυβέρνηση προκειµένου να δηµιουργηθεί ένας «βιώσιµος αντικαπνιστικός νόµος», ο οποίος θα επιφέρει τις µικρότερες δυνατές, οικονοµικές επιπτώσεις στην αγορά.

«Ανεφάρµοστοι όροι»
Την έντονη αντίδρασή της στα σχέδια της κυβέρνησης για το κάπνισµα εξέφρασε και µε ανακοίνωσή της χθες η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εστιατορικών καιΣυναφών Επαγγελµάτων. Συγκεκριµένα αναφέρει:

«Απορρίπτουµε εκ των προτέρων τυχόν ρυθµίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσµατος κατ’ όνοµα, αλλά θα θέσουν ανεφάρµοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστηµάτων µας ως χώρων καπνιζόντων, µε σκοπό να καταλήξουµε και στο ίδιο αποτέλεσµα από άλλο δρόµο».

Στο θέµαπάντως αναφέρθηκεχθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Είναι αλήθειαότι υπάρχει ένας προβληµατισµός στηνκυβέρνηση ώστε αυτός ο νόµος να εφαρµόζεται ή να βελτιωθεί όπουβλέπουµε ότι υπάρχουν ατέλειες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει ταδηµοσιεύµατα, τονίζονταςότι υπάρχεισυγκεκριµένος νόµος για το κάπνισµα. Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση να µετατραπεί το νοµοθετικό πλαίσιο από προστατευτικό για την υγεία σε εισπρακτικό, σηµείωσε ότι το µόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η δηµόσια υγεία».

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΠΗΘΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΥΤΟ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΥΤΩΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΡΓΑ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΧΕΙ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ. ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ, ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙΠΟΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον 11:46. Επιπλέον, μου τη σπάει το υφάκι και η τσάμπα μαγκιά όλων αυτών. Τόσα χρόνια καταφέρανε να μην μπορούν οι μη καπνιστές να πάνε πουθενά, επειδή τα μαγαζιά τους είναι σαν θάλαμοι αερίων, και τώρα ζητάνε και τα ρέστα.