Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μπλόκο µε πόθεν έσχες σε καταθέσεις και ακίνητα που έχουν έλληνες φορολογούµενοι στο εξωτερικό επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Οικονοµικών.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στο νέο έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν όλοι οι φορολογούµενοι στην Εφορία την άνοιξη θα περιλαµβάνεται νέος κωδικός, όπου θα καλούνται να απαντήσουν αν διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Οικονοµικών αποφάσισε να συµπεριλάβει στη δήλωση αυτό τον νέο κωδικό για να στείλει το µήνυµα ότι θα ελεγχθούν όσοι έχουνκαταθέσεις εκτός Ελλάδος ή έχουν αγοράσει ακίνητα στο εξωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει. Μάλιστα, ο σχετικός κωδικός τοποθετείται στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1,συγκεκριµένα στον πίνακα 2. Διαρροή... καταθέσεων
Μετοντρόποαυτότουπουργείο Οικονοµικών επιχειρεί παράλληλα να βάλει φρένο στιςτάσεις... φυγήςστο εξωτερικό κεφαλαίων από µικρούς καιµεγά λους καταθέτες. ∆ηλαδή, να στείλει µήνυµα σε όσους σηκώνουν καταθέσεις από ελληνικές τράπεζες ότι τα εισοδήµατα αυτά θα ελεγχθούν και µάλιστα σύντοµα. Από ανάλογες διασταυρώσεις που έγιναν πρόσφατα, βρέθηκαν 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογίατων τόκων.

Τα στοιχεία αυτών των φορολογουµένων έχουν σταλεί στις εφορίες ώστε να κληθούν άµεσα για έλεγχο, όπως άλλωστε γίνεται για όσους απέκρυψαν ακίνητα µεγάλης αξίας και δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα υπόλοιπα των προθεσµιακών καταθέσεων «έτρεξαν» τον περασµένο Νοέµβριο µε 1,7% όταν τον Σεπτέµβριο το ποσοστό διαµορφωνόταν σε 13% και στιςαρχές του 2009 σε 45%.

Ο κωδικός που αφορά ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν είναι ο µόνος που θα περιλαµβάνει το νέο έντυπο Ε1. Σύµφωνα µε τιςπληροφορίες, στονίδιο πίνακα έχουν προστεθεί και νέοι κωδικοί όπως αυτός τονοποίο καλούνται νασυµπληρώσουν µε ένα «Ναι» όσοι ελεύθεροι επαγγελµατίες υπέπεσαν το 2010 σε φορολογική παράβαση. Τυχόν θετικήαπάντηση οδηγεί αυτόµατα σε απώλεια του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Αλλες σηµαντικές αλλαγέςαφορούν τονπίνακαµετανέατεκµήρια,ενώ δηµιουργείται νέος κωδικός όπου οι φορολογούµενοι θα αναγράφουν το συνολικό ποσό των αποδείξεων για δαπάνες που πραγµατοποίησαν πέρυσι εντός Ελλάδος. Συγκεκριµένα στον πίνακα 7(ποσά δαπανών που αφαιρούνται από τοσυνολικό εισόδηµα ή από τον φόρο)στον κωδικό 049 µε τον τίτλο «∆απάνη αγοράς αγαθών και παροχήςυπηρεσιών άρθρο 1Ν. 3842/2010», οιφορολογούµενοιπρέπει να αναγράψουν το ποσό των αποδείξεων.

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: