Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μαζική «έξοδος» των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να κατακλύζονται από αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σε περίπτωση που το κύμα φυγής δεν ανακοπεί, στο τέλος του έτους εκτιμάται πως θα έχουν υποβληθεί από 65.000 έως 75.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Τα «πρωτεία» στη μαζική αυτή φυγή έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπου τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση περίπου 50% των αιτήσεων στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από την αρχή της νέας χρονιά μέχρι και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 550 αιτήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι δεν ξεπερνούσαν τις 325.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου κάθε μέρα υποβάλλονται περίπου 25 αιτήσεις για το εφάπαξ. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η «έξοδος» είναι πως στο Ταμείο στοιβάζονται 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν χρήματα για την καταβολή του βοηθήματος.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία διαπιστώνουμε πως η υποβολή αιτήσεων για συνταξιοδότηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».
Από τη μαζική αυτή έξοδο? κερδίζει το δημόσιο, καθώς τα χρήματα που καταβάλλει για συντάξεις είναι λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να δίνει για τη μισθοδοσία. Στον αντίποδα ζημιωμένα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, που όχι μόνο καλούνται να καταβάλλουν όλο και περισσότερες συντάξεις αλλά ταυτόχρονα χάνουν χρήματα από τις εισφορές.
Μεγάλοι χαμένοι από την πρόωρη έξοδο είναι και οι ασφαλισμένοι, καθώς καλούνται να συμβιβαστούν με χαμηλότερες συντάξεις. Με βάση τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ το 70% των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο είναι κάτω από 700 ευρώ.
Η μαζική αυτή έξοδος των ασφαλισμένων σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Σήμερα ένας υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες για να πάρει σύνταξη όταν έχει όλα τα χρόνια σε ένα Ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια εφόσον έχει διαδοχική ασφάλιση.
Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά ταμεία, όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια. Για παράδειγμα ένας εμποροϋπάλληλος χρειάζεται έως και 4 χρόνια για να πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) αντίστοιχα.
Στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση όσων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Τσιακανίκας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει «είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με προσωπικό, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση των φορέων και να απλουστευθούν οι διαδικασίες».
ΑΔΕΔΥ
Ζητεί μέτρα στήριξης των Ταμείων
Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ταμείων του δημοσίου τομέα ζητεί η ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητεί την «υπαγωγή» στο ΤΕΑΔΥ περίπου 80.000 εργαζομένων στο δημόσιο, που σήμερα δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο φορέα (με το όφελος να φτάνει τα 50 με 60 εκατομμύρια) και τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
Παράλληλα προτείνει τη δημιουργία ενός «σχήματος» για τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος. Στόχος είναι το Ταμείο να πάρει ένα δάνειο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% με 3% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για τη στήριξη των ταμείων. Μία τέτοια πρόταση βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ΑΔΕΔΥ.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην υποχρεωτική έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία. Η σύνταξη θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 2,5 μήνες από την υποβολή της αίτησης και θα αντιστοιχεί περίπου στο 90% του ποσού που κανονικά δικαιούται ο ασφαλισμένος (όταν βγει η τελική απόφαση θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά). Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ενώ στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει επεκταθεί και στα επικουρικά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου