Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Ακόμα και αγοραπωλησία βρεφών φαίνεται πως κρύβεται πίσω από το κύκλωμα με τις... πολυτελείς μεταφορές μεταναστών με λίαρ τζετ στην Ιταλία. Μετά τη σύλληψη διακινητών σε Καβάλα και Ιωάννινα, οι Αρχές σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία πιστεύουν ότι εκτός από το εμπόριο οργάνων, και το εμπόριο βρεφών «εξηγεί» γιατί η πολυεθνική σπείρα διέθετε τόσα χρήματα για ναύλωση ιδιωτικών αεροσκαφών και ραδιοταξί. Εκτός από το μωρό που είχαν μαζί τους οι Αφγανοί που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ακόμη μία γυναίκα γέννησε μετά τη σύλληψή της σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των αστυνομικών ότι και το μωρό ήταν... μέρος της συμφωνίας των αδίστακτων δουλεμπόρων.
Εκτός από όργανα πουλούσαν και βρέφη

Η σειρά των «συμπτώσεων» δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, με πλοκάμια σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα είναι κοινό μυστικό ότι πληθαίνουν επικίνδυνα οι μετανάστες  που διατίθενται να πουλήσουν όργανα του σώματός τους για να καταφέρουν να φύγουν στην Ευρώπη. Ακόμη και στους συλλόγους μεταναστών προστρέχουν άνθρωποι απελπισμένοι, που ψάχνουν τρόπο για να πουλήσουν τα νεφρά τους για ένα (οικογενειακό) εισιτήριο για κάποια άλλη πιο φιλική για μετανάστες ευρωπαϊκή χώρα...

Ψάχνουν για διέξοδο
«Είναι τέτοιο το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι μετανάστες, που πολλοί έρχονται στην κοινότητα και ρωτούν πώς θα μπορέσουν να πουλήσουν ένα όργανό τους για να εξασφαλίσουν ότι η οικογένειά τους θα πάει σε κάποια άλλη χώρα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιονούς Μοχάμαντι, πρόεδρος των Αφγανών Ελλάδας και εκπρόσωπος του FORUM προσφύγων.

«Συνήθως έρχεται ο πατέρας της οικογένειας, που είναι διατεθειμένος να μείνει ο ίδιος "ανάπηρος" για να σωθούν τα παιδιά του πηγαίνοντας σε μια χώρα με κοινωνική πολιτική πρόνοιας των μεταναστών... Τους ανθρώπους αυτούς προσπαθούμε να τους στηρίξουμε ψυχολογικά σε κέντρα υποστήριξης ή εκ των ενόντων...», μας λέει ο κ. Μοχάμαντι που ως γιατρός ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών με ιδιωτικό λίαρ τζετ από Ελλάδα προς Ιταλία, κοστίζει περίπου 16.000-17.000 ευρώ. Το «ντιλ» προβλέπει μεταφορά των χρημάτων στον λογαριασμό των επιτηδείων μόλις οι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον το ποσό των 3.000-5.000 ευρώ το «κεφάλι» για κάθε μετανάστη.

Οσοι δεν έχουν να διαθέσουν το ποσό για την -πολυμελή συνήθως- οικογένεια, στρέφονται σε άλλες «μεθόδους», όπως η πώληση οργάνων. Και τα κυκλώματα είναι εδώ για να εκμεταλλευτούν την απελπισία.

«Πολλές είναι οι καταγγελίες εκμετάλλευσης για το κύκλωμα αυτό που υπόσχεται στους μετανάστες τη μεταφορά τους στην Ιταλία, αλλά στην πραγματικότητα τους πάει απλώς σε άλλη πόλη της Ελλάδας», μας επιβεβαιώνει ο γιατρός Γιουνούς Μοχάμαντι. «Εχουμε κάνει μάλιστα επίσημη καταγγελία στο Τμήμα Αλλοδαπών, ότι εκεί όπου φτάνουν, οι διακινητές υποχρεώνουν με τη βία τους μετανάστες να πάρουν τηλέφωνο την οικογένειά τους και να τους πουν ότι έφτασαν, για να «απελευθερωθούν» τα χρήματα...».

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ
Στα επαρχιακά αεροδρόμια τα μέτρα είναι πιο χαλαρά

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, όταν οι Αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας μια 19χρονη Μαροκινή με ιταλικά νομιμοποιητικά χαρτιά και 15 Αφγανούς μετανάστες. Είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» με ραδιοταξί που κόστισαν 700 ευρώ το καθένα. Εμφανίστηκαν ως μέλη του ίδιου γκρουπ που με ιδιωτικό αεροπλάνο και πτήση τσάρτερ θα μετέβαιναν στη Γένοβα της Ιταλίας. Μάλιστα, η 19χρονη ήταν υπάλληλος τουριστικού γραφείου στο Μιλάνο και είχε εφοδιάσει τους Αφγανούς με διαβατήρια Δανίας και επαγγελματικές κάρτες.

Η εικόνα των μεταναστών, μεταξύ των οποίων και ολόκληρες οικογένειες, αλλά και τα πλαστά διαβατήρια πρόδωσαν την παράνομη επιχείρηση. Κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε, με αποτέλεσμα να κάνουν πιο εξονυχιστικό έλεγχο. Τελικά, συνελήφθησαν και οι 16.

Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, κινητά τηλέφωνα, κάρτες τηλεφωνίας και χρήματα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Εκτός από τη 19χρονη και τους μετανάστες, συνελήφθησαν οι τέσσερις οδηγοί ταξί, οι οποίοι εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στον εθνικό οδικό άξονα ΠΑΘΕ και τα ταξί τους κατασχέθηκαν.

Παρότι τα πολυτελή λίαρ τζετ είχαν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των ειδικών σε ΕΛ.ΑΣ. και Ιντερπόλ, αλλά και τα φώτα της δημοσιότητας, το περιστατικό θα καταγραφόταν μία ακόμη απόπειρα λαθραίας μεταφοράς μεταναστών. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Τον Οκτώβριο του 2010, πέντε μετανάστες από την Αλγερία προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από το «Ελ. Βενιζέλος» με ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ. Οι αλλοδαποί είχαν τότε παρουσιάσει ταξιδιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία προέρχονταν από το Αφγανιστάν και χώρες της Μέσης Ανατολής. Από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι αλλοδαποί είχαν εισέλθει μερικές εβδομάδες νωρίτερα στην Ελλάδα μέσω Εβρου, όπου είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές Αρχές. Συνελήφθησαν λίγο πριν επιβιβαστούν στο λίαρ τζετ που ανήκε σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και το οποίο προερχόταν από τις ΗΠΑ, ενώ πρώτος προορισμός του μετά την Αθήνα ήταν -πού αλλού;- η Ιταλία και συγκεκριμένα η Ρώμη.

Το «αδιέξοδο» των δουλέμπορων στο αεροδρόμιο Αθηνών τους έκανε να στραφούν σε περιφερειακά αεροδρόμια, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα ήταν πιο χαλαρά - πώς άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσαν οι φτωχοί μετανάστες να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για να φύγουν από τη χώρα; Ετσι φαίνεται πως «αναπτύχθηκε» το κύκλωμα σε άλλες πόλεις, κυρίως της Βορείου Ελλάδας.

OI ΔΥΟ 19ΧΡΟΝΕΣ «ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ»
Ηρθαν μαζί για να παραλάβουν... το εμπόρευμα

Το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα στον κρατικό αερολιμένα Ιωαννίνων «Β. Πύρρος» συνελήφθη ακόμη μία 19χρονη Ιταλίδα μαροκινής καταγωγής, πέντε υπήκοοι Αφγανιστάν με πλαστά διαβατήρια Δανίας, καθώς και δύο Ιταλοί πιλότοι που ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν προς τη Ρώμη, χτύπησε το «καμπανάκι» στις διωκτικές αρχές.

Αυτή τη φορά, η Μαροκινή ήταν υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα το Παρίσι, η οποία δρούσε ως ενδιάμεσος διακινητής για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στο εξωτερικό. Από τα δύο ζευγάρια των Αφγανών, το ένα είχε το μωρό μαζί του, ενώ η γυναίκα του άλλου ζευγαριού ήταν έγκυος και μάλιστα ετοιμόγεννη...

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, παρέλαβε από την Αθήνα τους πέντε Αφγανούς και με υπεραστικό λεωφορείο πήγαν όλοι μαζί στα Ιωάννινα, προκειμένου να αναχωρήσουν με το ιδιωτικό αεροσκάφος για τη Ρώμη της Ιταλίας. Το δε αεροσκάφος, οκτώ θέσεων με δύο Ιταλούς πιλότους, είχε αναχωρήσει από Μιλάνο Ιταλίας και προσγειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Οπως διαπιστώθηκε ανήκει σε εταιρεία που εδρεύει στο Μιλάνο και αναλαμβάνει αεροπορικές μεταφορές. Είχε μισθωθεί, ως πτήση τσάρτερ, από ταξιδιωτικό γραφείο στο Παρίσι, προκειμένου να παραλάβει τους πέντε Αφγανούς και την υπάλληλο του ταξιδιωτικού γραφείου. Οι δύο πιλότοι συνελήφθησαν, ενώ το αεροπλάνο κατασχέθηκε.

«Τρεις ώρες πριν την άφιξη του αεροσκάφους, ζητήθηκε άδεια για την προσγείωσή του. Λόγω των εργασιών όμως στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί για ενδεχόμενη άφιξη αεροσκάφους τουλάχιστον 12 ώρες πριν. Αυτό μας έβαλε σε υποψίες» σημείωσε ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων Βασίλης Μητσιμάρης. Το αεροπλάνο θα αναχωρούσε δέκα λεπτά μετά την προσγείωση, κάτι που ενίσχυσε τις υποψίες των ανθρώπων του αεροδρομίου.

Επίσης, στον αερολιμένα συνελήφθη ένας 31χρονος Ελληνας, υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου, με έδρα τη Λευκάδα, ο οποίος θα κατέβαλλε τα απαιτούμενα τέλη για την πτήση. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα επιβεβαίωσης της πτήσης, το ύψος της αποζημίωσης για την πτήση ανέρχεται στο ποσό των 11.600 ευρώ.

Οι συμπτώσεις
Η ιστορία είχε πολλές συμπτώσεις με την υπόθεση της Καβάλας. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι η 19χρονη Μαροκινή είχε έρθει αεροπορικώς στην Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου από το Μιλάνο. Περαιτέρω έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δυο κοπέλες εργάζονται στο ίδιο ταξιδιωτικό γραφείο, σε Ιταλία και Γαλλία.

Εξετάζοντας τις λίστες των επιβατών, οι αρχές διαπίστωσαν ότι μαζί της είχε φτάσει στην Αθήνα και η συνομήλική της Ιταλίδα που συνελήφθη στην Καβάλα, καθώς και ακόμη τρία άτομα -μία γυναίκα και δύο άνδρες- που φαίνεται ότι επίσης εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Μετά την απολογία τους, πιλότοι και ταξιδιωτικός πράκτορας αφέθηκαν ελεύθεροι, ο δεύτερος με περιοριστικούς όρους. Το ένα ζευγάρι Αφγανών με το μωρό του, καθώς και οι υπόλοιποι Αφγανοί που συνελήφθησαν στην Καβάλα χωρίς έγγραφα, κρατούνται προς απέλαση. Το δεύτερο βρίσκεται στο νοσοκομείο, εκτός από τη γέννα το ζευγάρι είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο και άρα βρίσκεται νόμιμα στη χώρα μας. Στον Κορυδαλλό οδηγήθηκαν οι δύο 19χρονες φερόμενες ως διακινήτριες, ενώ η Ιντερπολ αναζητεί την άκρη του νήματος σε Ιταλία και Γαλλία.

ΤΑ ΤΑΞΙ που μετέφεραν τους λαθρομετα­νάστες στα αεροδρόμια κόστισαν 700 ευρώ το καθένα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών με ιδιωτικό λίαρ τζετ από Ελλάδα προς Ιταλία κοστίζει περίπου 16.000-17.000 ευρώ

ΤΟ ΠΟΣΟ των 3.000-5.000 ευρώ υπολογίζεται ότι καταβάλλει κάθε μετα­νάστης για να βρει θέση στο αεροπλάνο

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr


ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: