Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ :Η ΦΩΤΙΑ ΕΣΒΗΣΕ, ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΕΝΕΙ

Τέσσερις ηµέρες µετά τις διαδηλώσεις που βάφτηκαν µε αίµα, «ΤΑ ΝΕΑ» ταξίδεψαν στην Αλβανία και κατέγραψαν το εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό που κυριαρχείται από τη διαφθορά
Ο κόσµος περπατάει στους δρόµους µουδιασµένος. Ενας καλοστεκούµενος µεσήλικος µε τραγιάσκα ξεσπά σε φωνές καθώς περπατά έξω από το πρωθυπουργικό µέγαρο. Οι αστυνοµικοί απλά τον κοιτούν, δεν του λένε τίποτα. «Ντροπή σας, φονιάδες, σκοτώσατε τρεις αθώους. Θα έπρεπε να σας βάλουν όλους φυλακή», φωνάζει κοιτάζοντας ευθεία µπροστά, σαν να µην απευθύνεται στους αστυνοµικούς και στην εθνική φρουρά.

«Μπράβο», επικροτεί ένας άλλος που κάθεται πάνω από τα λουλούδια κοντά στην πύλη του µεγάρου. Ακριβώς δίπλα συνεργεία του δήµου κάνουν έργα.

Τα Τίρανα ανοικοδοµούνται. Τουλάχιστον το κέντρο τους, το οποίο διασχίζει η Λεωφόρος των Μαρτύρων του Εθνους, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους οι τρεις διαδηλωτές στις 21 Ιανουαρίου. Στην πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλµα του Σκεντέρ Μπέη έχουν µπει µπουλντόζες, ο χώρος έξω από την όπερα θυµίζει βοµβαρδισµένο τοπίο και εργάτες µε πορτοκαλί γιλέκα τοποθετούν ξανά τα πλακίδια που χρησιµοποιήθηκαν για πετροπόλεµο στα πεζοδρόµια έξω από το πρωθυπουργικό µέγαρο. Κάποια µέλη της εθνικής φρουράς απάντησαν στα πλακίδια µε σφαίρες, όπως φάνηκε σε βίντεο που προβλήθηκαν τις επόµενες µέρες.

Αφορµή για τη συγκέντρωση ήταν ένα άλλο βίντεο που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα πριν από δύο εβδοµάδες και το οποίο είχε ηλικία 10 µηνών. Σε αυτό, δύο ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης φαίνονταν να συζητούν για µίζες – συγκεκριµένα ο πρώην αντιπρόεδρος Ιλίρ Μέτα έλεγε στον υπουργό Οικονοµίας, Εµπορίου και Ενέργειας Ντρίταν Πρίφτι ότι η µίζα ανέρχεται στο 7%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχούσε στη συγκεκριµένη περίπτωση σε 700.000 ευρώ.

«Το βίντεο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν ήταν όµως ο µόνος λόγος για τον οποίο διαδήλωνε ο κόσµος: διαµαρτύρονταν για τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά και κάποιοι για την ψήφο τους. ∆εν µπορεί κανείς να τα διαχωρίσει όλα αυτά», λέει ο Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του Κόµµατος Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, το οποίο στηρίζεται κυρίως από την ελληνική µειονότητα.

Τα δύο στελέχη της κυβέρνησης που πρωταγωνιστούν στο επίµαχο βίντεο προέρχονται από Σοσιαλιστικό Κίνηµα Ολοκλήρωσης – συγκεκριµένα, ο Μέτα παραµένει πρόεδρος και µετά το σκάνδαλο, ενώ ο Πρίφτι ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη που πλέον διαγράφηκε. Οι δύο πρωταγωνιστές ήταν αυτοί που στις εκλογές του 2009 έπαιξαν το βασικότερο ρόλο στην «παντρειά» µε το ∆ηµοκρατικό Κόµµα του Μπερίσα για τον σχηµατισµό κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Πρίφτι ήταν ο πρώτος που δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι θα υποστηρίξει τον Μπερίσα. Τα ανταλλάγµατα, διόλου ευκαταφρόνητα: στο Σοσιαλιστικό Κίνηµα Ολοκλήρωσης θα πήγαινε η θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού - αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Οικονοµίας, Εµπορίου και Ενέργειας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: