Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

ΟΙ µΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ …ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Η βαριά τρίµετρη πόρτα παραµερίστηκε λίγο µετά τη µία το µεσηµέρι. Το πρώτο φως που τρύπωσε τον βρήκε ξαπλωµένο στα πόδια ενός κατάλευκου αγάλµατος, στα δεξιά της στριφτής µαρµάρινης σκάλας. Στο προσκεφάλι του είχε ένα µπουκάλι νερό. ∆ίπλα του τις ανάσες τεσσάρων ανθρώπων. Και στο πάτωµα, µπροστά του, ένα ανθρώπινο χαλί.

Χθες ήταν η τέταρτη µέρα τους χωρίς φαγητό. Και το πρώτο τους ξηµέρωµα στο πολυτελές νεοκλασικό στη συµβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου. Οι περίπου 250 παράνοµ οιµετανάστες - απεργοί πείνας είχαν µεταφερθεί από τη ΝοµικήΣχολή τα ξηµερώµατα της Παρασκευής. Αλλά µόνο οι 157έστρωσαν εκεί τις κουβέρτες τους. Οι χώροι πουπαραχωρήθηκαν από τον ιδιοκτήτη δεν επαρκούσαν για να τους φιλοξενήσουν όλους. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν από υποστηρικτές τους σε άλλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Οµως τα µέλη των επιτροπών αλληλεγγύης των απεργών αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις τοποθεσίες τους.

«Ο ΧΩΡΟΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ κατάλληλος για απεργία πείνας. Μπορεί να φιλοξενήσει άλλες εκδηλώσεις, αλλά όχι τον αγώνα µας. ∆εν έχουµε τουαλέτες και πόσιµο νερό. Ζητούµε να βρεθεί άλλο µέρος που θα µας δεχτεί όλους», είπε ο Αµπντούλ Χατζί, µέλος του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης και ένας εκ των «αλληλέγγυων» που είχαν αναλάβει χθες τη φύλαξη του κτιρίου και τη στήριξη των απεργών.

Οι απεργοί αρνούνταν να µιλήσουν. Εδιναν τον λόγο µόνο στους εκπροσώπους τους. Αντρες όλοι. Στα 19 ο µικρότερος, στα 45 ο µεγαλύτερος. Στην πλειονότητά τους από χώρες της Βόρειας Αφρικής: Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο. Φορούσαν τσόχινα ή δερµάτινα µπουφάν, µε τα φερµουάρ ώς τον λαιµό. Είχαντυλιχτεί µε µάλλινες και πικεδένιες κουβέρτες. Εκρυβαν τα κεφάλια τους µε σκούφους ή κουκούλες.Οι περισσότεροι είχαν βγάλει τα παπούτσια τους. Στο ψηλοτάβανο φουαγιέ µε το γυαλισµένο παρκέ και τον γύψινο διάκοσµο µύριζε κλεισούρα και ιδρωµένη κάλτσα. Κάποιοι έβηχαν,αλλά σύµφωνα µε την οµάδα υποστήριξης κανείς δεν αντιµετώπιζε πρόβληµα υγείας.

Από τα τρία επίπεδα του κτιρίου τούς είχε παραχωρηθεί το ισόγειο και η κεντρική αίθουσα στο υπόγειο.Οι ιδιοκτήτες είχαν µεταφέρειτη νύχτα πίνακες, βάζα και έπιπλα σε άλλα δωµάτια και κλείδωσαν τις πόρτες. Οι απεργοί δενέκαναν άσκοπες κινήσεις. ∆εν ήθελαν να δαπανήσουν την παραµικρή ενέργεια. Πέντε - έξι βγήκαν στην αυλή µε τους φοίνικες για να ανάψουν τσιγάρο µέσα στη βροχή.

Μέχρι το µεσηµέρι η καγκελόπορτα της αυλής ήταν δεµένη µε ένα λευκό σκοινί.

Οι «αλληλέγγυοι», περίπου δέκα άνθρωποι µε κόκκινα µάτια απότην αγρύπνια,δεν άφηναν δηµοσιογράφους ναπεράσουν µέσα. «Οι απεργοί κοιµούνται», έλεγαν.Περίµεναν χηµικές τουαλέτες από τις έξι το πρωί. Τελικά έφτασαν 15 λίγο µετά τις δύο. Στα κάγκελα πλησίαζαν και πολίτες που ήθελαν να προσφέρουν. Μια γυναίκα είχε φτάσει εκεί µε δύο σακούλες στα χέρια. Εδωσε δύο µπουκάλια πορτοκαλάδα – σφραγισµέναόπως διαβεβαίωσε – και ένα κουτί τσάι.

ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2011

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Hilton τους κάνει ή να πούμε στο King George.Για να μην βολεύονται στην νεοκλασική βίλα θα έχουν δύσκολα γούστα.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως λειπει τζακουζι; Ή θελουν ενα χαρεμι να τους κανει συντροφια για να θυμουνται και τις συνηθειες της χωρας τους; Ολο και καποιο 5αστερο θα ειναι διαθεσιμο.Ετσι ειναι,αν εχεις μαθει στη χλιδουμπα δεν μπορεις να συμβιβαστεις με 4ωροφο νεοκλασικο. Και ειδικα αν εχεις ΤΟΣΟ τσαμπουκα και ΤΟΣΟ θρασος.

Ανώνυμος είπε...

Τραβατε γαμηθειτε ρε ζωα απο πανω.
Αι στην εκκλησια σας την κυριακη.
Ο πουστης ο θεος σας φταιει που δεν υπαρχει να σας βασανισει για αυτα που λετε.Γιατι αν υπηρχε θα σας βασανιζε.Το μονο σιγουρο!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν τους παιρνεις σπιτι σου,"ανθρωπιστη"(φαινεται απο την "καλοσυνη" που χαρακτηριζει το γραψιμο σου)και πουστη(σου επιστρεφεται) 12:37;; Αλλα γουσταρεις μπαχαλο και μποχα εξω απο την σπιταρονα σου,γιαλαντζι επαναστατη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΑΠΑΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ 90 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥΣ??? ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ..ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΡΑΚΟΜΕΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΕΤΥΠΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ας κανουν λιγο υπομονη οι καλομαθημενοι αλλοδαποι.Τωρα τελειωνει η ανακαινιση του Pentelikon και θα μεταφερθουν εκει οπως δικαιουνται...