Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΜΙΣΘΩΝ

Σε μαζικές αγωγές προχώρησαν οι δημοσιοϋπαλληλικές ενώσεις της Πορτογαλίας, ζητώντας την ακύρωση των μισθολογικών μειώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων της δημόσιας διοίκησης Άνα Αβόιλα ανέφερε ότι κατατέθηκαν περισσότερες από 100 αγωγές, στο όνομα 350.000 υπαλλήλων. "Η αρχή της ισότητας που απορρέει από το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση των μισθών", τόνισε η ίδια.

Τις αγωγές κατέθεσαν η Ομοσπονδία οργανώσεων των καθηγητών (Fenprof) και η Επαγγελματική Συνδικαλιστική Ένωση των Αστυνομικών, ενώ και η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αντίστοιχη αγωγή στο τέλος της εβδομάδας. Οι αγωγές αναμένεται να παραπεμφθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης της χώρας Γκονσάλου Καστίλιου ντος Σάντους υποστήριξε ότι η μείωση των μισθών "δεν θέτει κανένα συνταγματικό πρόβλημα" και τόνισε πως "η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό μέσον προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο".

Οι περικοπές μισθών που τέθηκαν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ, μειώνοντάς τες κατά 3,5 έως 10%.

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: