Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

Η ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν απέκλεισε σήμερα μια τροποποίηση ορισμένων στοιχείων του νόμου της περί Τύπου αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζητήσει, την ώρα που η πολεμική όσον αφορά το νόμο αυτό στην Ευρώπη σκιάζει έντονα την έναρξη της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουδαπέστη.
"Είναι πρόωρο να πούμε" αν οι ουγγρικές αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο που πλαισιώνει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
"Αναμένουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δούμε πώς θα θεραπεύσουμε την κατάσταση" αν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μάρτονι.
"Θα δούμε τι είδους σχόλια, κριτικές θα γίνουν" από τις Βρυξέλλες "και μπορούμε να κάτσουμε" να το συζητήσουμε, προσέθεσε.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε συνάντηση που είχε με ξένους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη για την έναρξη της εξαμηνιαίας προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη του σεβασμού των ευρωπαϊκών συνθηκών, εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά το κείμενο του νόμου περί Τύπου και κυρίως την πολιτική ανεξαρτησία της νέας αρχής που επιφορτίστηκε με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης.
Όλα τα μέλη της αρχής αυτής ανήκουν ή είναι προσκείμενα στο κόμμα Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Παράλληλα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών έκρινε "δυσανάλογα και υπερβολικά" ορισμένα σχόλια που έγιναν στην Ευρώπη όσον αφορά το νόμο αυτό.
"Δεν μπορώ να πω ότι αυτό διευκολύνει τη δουλειά μας" ως χώρα που προεδρεύει της ΕΕ, σχολίασε.
Η Γερμανία και η Γαλλία φάνηκαν ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στη νέα ουγγρική νομοθεσία, η οποία σύμφωνα με τους πολέμιούς της είναι ενάντια στην ελευθερία του Τύπου.
Το Παρίσι ζήτησε "τροποποίηση" του κειμένου.
Σ.Μ.

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: