Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μοχάμεντ Γανούτσι, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Τυνησίας δεσμεύθηκε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση, να εγκαταλείψει την πολιτική μετά από την μεταβατική περίοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Ωστόσο παραμένει η οργή του κόσμου καθώς σήμερα δεύτερη ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων της «επανάσταση του γιασεμιού» έχουν προγραμματισθεί νέες διαδηλώσεις. Επίσης υποσχέθηκε ότι "όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι θα καταργηθούν" κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αναφερόμενος στον εκλογικό και στον αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς και στον κώδικα του Τύπου.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα κεκτημένα των γυναικών, όσον αφορά την απαγόρευση της πολυγαμίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη εκπαίδευση και στην υγεία.

Στη συνέντευξη, δικαιολογώντας τη στάση του όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπεν Άλι, δήλωσε ότι "φοβόταν, όπως όλοι οι Τυνήσιοι".

Σήμερα αγρότες κατέλαβαν ένα αγρόκτημα στα δυτικά της Τύνιδος, το οποίο είχε κατασχέσει ανεψιός του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Άλι.

Περίπου δέκα χωρικοί έχουν ξεκινήσει κατάληψη του αγροκτήματος, κοντά στη Μπέζα (105 χλμ δυτικά της Τύνιδος), που είχε απαλλοτριωθεί από τον Σοφιάν Μπεν Άλι και ζητούν να τους επιστραφούν οι παλαιές τους ιδιοκτησίες, τις οποίες είχε σφετερισθεί ο ανεψιός του πρώην προέδρου, τονίζει η κρατική τηλεόραση.

Στη σημερινή διαδήλωση το σύνθημα που θα κυριαρχεί θα είναι αυτό που θα εκφράζει την αντίθεση του λαού στην επανεγκατάσταση "των αυλικών" του προηγούμενου καθεστώτος στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Γανούτσι.

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: