Ενημέρωση για όλες τις καταγγελίες αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λογοκλοπής στα ανώτατα ιδρύματα ζητεί με επείγον έγγραφό του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος απ' όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα πρέπει να έχουν απαντήσει με λεπτομέρειες στέλνοντας ακόμα και τις εκθέσεις από τις ΕΔΕ (Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις) όπου έχουν διεξαχθεί. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο: «Στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχουν φτάσει -και εξακολουθούν να φτάνουν- πολλές καταγγελίες για λογοκλοπή, ιδιαίτερα από υποψηφίους για θέσεις διδασκόντων ή ερευνητών. Η λογοκλοπή αποτελεί ακραία παράβαση των κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ηθικής που θίγει τον πυρήνα των χαρακτηριστικών του ακαδημαϊκού δασκάλου και πρέπει να τιμωρείται με τρόπους που να μην αφήνουν περιθώρια επανάληψής της».
Με το ίδιο έγγραφο τα ιδρύματα ερωτώνται «αν στους εσωτερικούς κανονισμούς υφίστανται προβλέψεις και ποινές για περιπτώσεις παράβασης των κανόνων αυτών». Γεγονός που δείχνει τις προθέσεις του υφυπουργού ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Προς επίρρωσιν, η διακήρυξη κατά της λογοκλοπής που για πρώτη φορά υπογράφουν πανεπιστημιακοί της χώρας. Τον προηγούμενο μήνα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς (9/12), 265 μέλη πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο στηλιτεύονται η λογοκλοπή «σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και πανεπιστημιακών δασκάλων» αλλά και η χαλαρή στάση των διοικήσεων των ιδρυμάτων αφού, όπως επισημαίνουν, «η αντιμετώπιση των καταγγελιών από τα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ δεν είναι η ενδεδειγμένη. Σπάνια επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες τόσο για την πράξη αυτή καθ' εαυτή όσο και για την ιδιοποίηση ξένου επιστημονικού έργου με σκοπό την προσωπική πανεπιστημιακή ανέλιξη».
Εύκολη αναρρίχηση
Η λογοκλοπή με σκοπό τη διευκόλυνση της αναρρίχησης στις καθηγητικές βαθμίδες αποτελεί από τα πλέον συνήθη κρούσματα που σημειώνονται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ενδεικτικά αναφέρουμε υποθέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια:
α) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Το 2008 επίκουρος καθηγητής μετέφρασε το διδακτορικό ενός Γερμανού και το εξέδωσε ως δικό του βιβλίο στην Ελλάδα. Επιχείρησε να το χρησιμοποιήσει για την προαγωγή του. Εντοπίστηκε και αναγκάστηκε να το αποσύρει.
β) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Το 2007 αναπληρωτής καθηγητής (τότε) του ιδρύματος δημοσίευσε άρθρο-προϊόν λογοκλοπής σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Αποκαλύφθηκε από τους υπευθύνους οι οποίοι και ενημέρωσαν σχετικώς με ειδική ανακοίνωση (!). Είχε διαταχθεί ΕΔΕ.
γ) Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: Το 2007 κατά την προκήρυξη της θέσης του αναπληρωτή καθηγητή, υπέβαλε υποψηφιότητα και εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε πειθαρχικός έλεγχος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την κατηγορία της λογοκλοπής σε ό,τι αφορά το σύγγραμμα που παρουσίασε για την εκλογή της. Κι αυτή η υπόθεση είναι στα δικαστήρια.
δ) Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: Λέκτορας κρίθηκε για τη βαθμίδα του επίκουρου με συγγραφικό υλικό αντιγραμμένο από βιβλία άλλων ακαδημαϊκών. Η υπόθεση εκδικάζεται τον επόμενο μήνα.
ε) Πανεπιστήμιο Πατρών: Υποψήφιος λέκτορας του ιδρύματος κατέθεσε -ως δική του- διατριβή ενός λέκτορα του ΕΜΠ ο οποίος είχε καταθέσει την ίδια διατριβή πριν από μερικά χρόνια στο ίδιο ίδρυμα, στο ίδιο τμήμα! Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει.
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου