ΟΤΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δημοσιοποιούσε τις ημέρες των Χριστουγέννων με στόμφο στα δελτία ειδήσεων των καναλιών τις πρωτοβουλίες του για μείωση των υψηλών αμοιβών των εργαζομένων και στις υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες -δίνοντας έμφαση στο προκλητικό μισθολόγιο του ΟΠΑΠ- ο οργανισμός όχι μόνο «έριχνε» στάχτη στα μάτια της κυβέρνησης για δήθεν μείωση των εξόδων μισθοδοσίας, αλλά έβρισκε και πάλι τον τρόπο να προσλάβει από την πίσω πόρτα τους αρεστούς του. Πώς; Χρησιμοποιώντας ως «όχημα προσλήψεων» τη θυγατρική του εταιρεία, την ΟΠΑΠ International Ltd., που εδρεύει, στα χαρτιά, στην Κύπρο και εξελίσσεται σε μεγάλο κέντρο δοσοληψιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. Στην πράξη και η νέα διοίκηση ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης και διαιωνίζει τους χειρισμούς του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ (πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου), ο οποίος μετέφερε και «έκρυψε» στην ουσία στη συγκεκριμένη εταιρεία διάφορες σημαντικές δραστηριότητες. Αυτή η πρακτική είχε επανειλημμένως καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τις τελευταίες ημέρες, η ΟΠΑΠ International προσέλαβε πέντε εργαζομένους, με συμβάσεις αορίστου χρόνου (δηλαδή μόνιμους υπαλλήλους) και με μισθούς από 1.500 ευρώ μέχρι και 5.000 ευρώ μηνιαίως. Καθόλου συμπτωματικώς, ανάμεσα στους νεοπροσληφθέντες είναι και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ (επί διοίκησης Κωνσταντίνου Κοσκινά) Κώστας Τσαούσης.
Με... παρελθόν
Η πρόσληψη είχε μεθοδευθεί πριν από μήνες, καθώς υπάρχουν φιλικές σχέσεις Κοσκινά, Τσαούση και Γανωτή (νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ). Υπήρχε εισήγηση να γίνει ειδικός σύμβουλος, όπως αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σε ρεπορτάζ (5/9/2010) για διορισμούς και εργολαβίες «κολλητών» στον ΟΠΑΠ. Λόγω του δημοσιεύματος η σχετική εισήγηση «πάγωσε». Ομως ζεστάθηκε και υλοποιήθηκε προσφάτως μέσω της ΟΠΑΠ International, δίχως να ανακοινωθεί το παραμικρό προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως συνηθίζεται για προσλήψεις στελεχών ανεξάρτητα από ποια εταιρεία, μητρική ή θυγατρική, κάνει την πρόσληψη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι νέες προσλήψεις αρεστών. Ο ΟΠΑΠ στη διάρκεια του 2010 έχει αυξημένο κόστος μισθοδοσίας σε ενοποιημένο επίπεδο (όχι σε επίπεδο μητρικής όπου παρατηρείται μείωση ειδικά των εξόδων διοίκησης) έναντι του 2009, παρ' ότι το 2009 ήταν ένα έτος ασύδοτης σπατάλης από την προηγούμενη διοίκηση. Κι αυτό γιατί η νέα διοίκηση των Γιάννη Σπανουδάκη και Χάρη Σταματόπουλου ακολουθεί την πολιτική Χατζηεμμανουήλ, χρησιμοποιώντας τις θυγατρικές ΟΠΑΠ Υπηρεσιών Α.Ε. και ΟΡΑΡ International για προσλήψεις και άλλες δοσοληψίες του οργανισμού (από το 2008 και ΟΠΑΠ Υπηρεσιών και ΟΡΑΡ International έχουν γίνει κέντρο προσλήψεων αρεστών και έχουν μεταφερθεί εκεί σημαντικές δραστηριότητες του οργανισμού δίχως επαρκή ενημέρωση και αιτιολόγηση).
Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει στην ΟΡΑΡ International και εάν εκεί κρύβονται καλά μέχρι και συγκρούσεις συμφερόντων.
Η ΟΡΑΡ International είναι μια εταιρεία που συστάθηκε το 2004 στην Κύπρο με σκοπό τον συντονισμό και την υποστήριξη των διεθνών επενδύσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε., τη διερεύνηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, την εισαγωγή νέων παιχνιδιών, την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Στην πράξη, δεν εδρεύει στην Κύπρο. Τα γραφεία της είναι στο Περιστέρι, δηλαδή στην ίδια περιοχή όπου είναι και τα γραφεία του ΟΠΑΠ. Μάλιστα με εξαίρεση την εξαγορά μιας εταιρείας από τον Χατζηεμμανουήλ (ο σκοπός της οποίας είναι ακόμα υπό διερεύνηση), της Neurosoft το 2008, ήταν σχεδόν ανενεργή μέχρι και ελάχιστες ημέρες πριν απ' τις εκλογές του 2009 (όταν αναμενόταν η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση της χώρας και η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ).
Τότε, σε μία νύχτα το δ.σ. του ΟΠΑΠ αποφάσισε (23.9.2009) και υλοποίησε την επόμενη ημέρα (24 Σεπτεμβρίου 2009) την απόφαση να συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών από την ΟΡΑΡ International προς τον ΟΠΑΠ. Βάλανε δηλαδή τη θυγατρική, εταιρεία-σφραγίδα, να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα παιχνίδια του Στοιχήματος που διεξάγει ο ΟΠΑΠ. Με την ίδια σύμβαση όρισαν ως αμοιβή της ΟΡΑΡ International -την οποία βεβαίως πληρώνει ο ΟΠΑΠ - το σύνολο των εξόδων που πραγματοποιεί (για μισθούς εργαζομένων, αμοιβές συμβούλων, ταξίδια, κ.λπ.), προσαυξημένα, λέει η σύμβαση, κατά 10%, «το οποίο αποτελεί το εύλογο κέρδος της εταιρείας».
Είναι ανήκουστο στην επιχειρηματική πρακτική μια θυγατρική να κάνει μόνο έξοδα, τα οποία εισπράττει από τη μητρική της και ταυτόχρονα να τη χρεώνει (τη μητρική) επιπλέον 10% επί των εξόδων για να έχει εύλογο κέρδος!
Οι 2 εξωτερικοί σύμβουλοι
Την ίδια περίοδο μετέφεραν από τον ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ International και τις συμβάσεις που είχε ο οργανισμός με εξωτερικούς συμβούλους, τον Kevin Anderson και τον Randy Haynes, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως υπεύθυνοι για την επιχειρησιακή λειτουργία του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα.
*Η σύμβαση του κ. Anderson προβλέπει αμοιβή 320.000 ευρώ και ΦΠΑ ετησίως, ετήσιο bonus μέχρι 200.000 ευρώ, σπίτι τουλάχιστον 250 τ.μ., αυτοκίνητο μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών, κινητό τηλέφωνο και πλήρες πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
*Η σύμβαση του κ. Haynes προβλέπει ετήσια αμοιβή 240.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, bonus, επιπλωμένο σπίτι μέχρι 125 τ.μ., κινητό τηλέφωνο, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή με ευρυζωνική σύνδεση και πλήρες πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ολα αυτά έγιναν δίχως την έγκριση των καθ' ύλην αρμόδιων στελεχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., δηλαδή του γενικού διευθυντή λειτουργιών και πληροφορικής, ο οποίος ενημερώθηκε εκ των υστέρων και διαφώνησε. Το ζήτημα είναι ότι μέσα στον ΟΠΑΠ δεν υπάρχουν μόνο διαφωνίες για την τακτική αυτή αλλά και μουρμούρες για το ότι ένας εκ των συμβούλων εμφανίζεται δημοσίως να παρέχει υπηρεσίες και να είναι μέτοχος και σε άλλες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα. Με άλλα λόγια, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην πιο σοβαρή δραστηριότητα του οργανισμού: στο παιχνίδι «Πάμε Στοίχημα».
Ο Randy Haynes εμφανίζεται να είναι βασικό στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας betbrokers.com που ασχολείται με τα τυχερά παιχνίδια. Επίσης ο ίδιος είναι μέτοχος της εταιρείας 4to1.com, που συστάθηκε το 1999 και παρέχει συμβουλές για τα on-line αθλητικά στοιχήματα.
*Μια άλλη σύμβαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πέρασε στην ΟΡΑΡ International είναι του καθηγητή φυσικής αγωγής Παναγιώτη Αλεξόπουλου, ο οποίος αμείβεται με το ποσό των 75.000 ευρώ ετησίως από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι σήμερα. Ομως ο κ. Αλεξόπουλος διορίστηκε σε κενή οργανική θέση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το 2008. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε μέλος ΔΕΠ είναι υποχρεωτικώς και πλήρους απασχόλησης για τα πρώτα τρία έτη από το διορισμό του σε ελληνικό ΑΕΙ.
Μήπως έπρεπε να ψάξει κάποιος για το τι ακριβώς γίνεται στον ΟΠΑΠ, γιατί από ό,τι φαίνεται η διοίκηση του οργανισμού κοιτάει να βολέψει τους αρεστούς και τους κολλητούς, η πολιτική ηγεσία ασχολείται με άλλα πιο σοβαρά θέματα όπως το πώς να στραγγαλίσει την οικονομία και τον κόσμο επιβάλλοντας φόρους και η αντιπολίτευση σφυράει αδιάφορα ως πρώτη διδάξασα.
Πλουσιοπάροχες αμοιβές κι ας στενάζει το Δημόσιο
Οι «τρελοί» μισθοί που προσφέρει το καταχρεωμένο ελληνικό Δημόσιο ή για την ακρίβεια νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από φορείς του, δεν έχουν τέλος.
Είναι καλά «κρυμμένοι» σε διάφορες «άγνωστες» εταιρείες και τις λαμβάνουν πρόσωπα δίχως μάλιστα να έχουν αποκλειστική και πλήρη απασχόληση.
Ετσι, την ίδια ώρα που καθιερώνεται πλαφόν μηνιαίων αποδοχών 4.000 ευρώ στις ΔΕΚΟ, η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, πρώην ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ (Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης), που έχει συσταθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ και ΟΤΕ και διαχειρίζεται τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, δίνει μηνιαίο μισθό 10.950 ευρώ (μεικτές αποδοχές) στον γενικό της διευθυντή Ν. Τ. (το όνομα είναι στη διάθεση της εφημερίδας)
Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή του είναι ότι ο ίδιος λαμβάνει επιπλέον χρήματα ως μέλος της επενδυτικής επιτροπής της ίδιας εταιρείας. Ετσι, αυξάνεται το ποσό των μηνιαίων αποδοχών του σε άνω των 11.000 ευρώ. Τα προνόμια δεν σταματούν εδώ. Ο ίδιος είναι διπλοθεσίτης. Δηλαδή δεν είναι αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης στην ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως συνεργάτης καθηγητής στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ALBA. Το ζήτημα έφθασε στη διοίκηση του ΙΚΑ και έχει ενημερωθεί ο διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος.
Ενδιαφέρον στοιχείο για την δραστηριότητα της ΕΔΕΚΤ είναι ότι ως διαχειρίστρια κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων (μεταξύ αυτών και το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού του ΟΤΕ) έχει προβεί ως σύμβουλος σε αγορές και πωλήσεις δομημένων ομολόγων του Δημοσίου, δίχως όμως να έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υψηλές προμήθειες. Οι υπεύθυνοι δεν κλήθηκαν από τους εισαγγελείς, ούτε από τη Βουλή κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις συναλλαγές που έχει στείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση του ίδιου σκανδάλου η ΕΔΕΚΤ, και έχει στη διάθεσή της η «Οικονομία», έχουν γίνει αγορές και πωλήσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου την ίδια ημέρα από ασφαλιστικό ταμείο που διαχειρίζεται η ΕΔΕΚΤ, με μόνο σκοπό να κερδηθεί ο φόρος του 10% που επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο επί των τόκων των ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», τέτοιες πράξεις ελέγχονται αυτή την περίοδο από το ΣΔΟΕ.
ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου