Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Γιατί άραγε η Ελλάδα με κάτι λιγότερο από 11 εκατ. κατοίκους διαθέτει πάνω από 150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, όταν η Γαλλία των 63,7 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόλις 9 και η Γερμανία των 82,5 εκατομμυρίων μόνο 16;

Το ερώτημα, σχεδόν ρητορικό, καθώς είναι προφανές πως πολλοί στη χώρα μας έχουν βρει την κότα με το «χρυσό αβγό», κάνοντας παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων στην Ευρώπη. Ενα φάρμακο δηλαδή εισάγεται στην Ελλάδα και μετά φεύγει για το εξωτερικό, αντί να πουληθεί εδώ. Η δραστηριότητα είναι άκρως συμφέρουσα, καθώς η χώρα μας διαθέτει φάρμακα με χαμηλές τιμές ανεξαρτήτως εάν έχουμε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη εξαιτίας έλλειψης ελέγχων.

Αποτέλεσμα όμως είναι η ελληνική αγορά να παρουσιάζει συχνά πυκνά σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων, αφού τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν την εσωτερική επάρκεια.

Εσοδα 600 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι παράλληλες εξαγωγές κινούνται πλέον κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμη υψηλότερες 700-800 εκατ. ευρώ.

Ομως η υπόθεση «παράλληλες εξαγωγές» στοιχίζει εις διπλούν στο ελληνικό κράτος, καθώς κάποια κυκλώματα φροντίζουν και να εξάγουν τα φάρμακα και να χρεώνουν γι' αυτά παρανόμως τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία, όταν εξάγονται φάρμακα, πρέπει να αφαιρούνται από τις συσκευασίες τα κουπόνια μέσω των οποίων αποζημιώνονται από τα ταμεία. Ομως κάποιοι επιτήδειοι φροντίζουν να τα αφαιρούν και να χρεώνουν τα σκευάσματα (τα οποία εξήχθησαν) μέσω πλαστών συνταγών στα ταμεία.

Οπως αποδείχθηκε, τα διάφορα κυκλώματα που δρουν με τον τρόπο αυτό διαθέτουν και βιβλιάρια ασθενών μέσω των οποίων καταφέρνουν να χρεώνουν τα φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να έχουν καταναλωθεί από έλληνες ασθενείς.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα διαφυγόντα κέρδη, καθώς τα ταμεία, εξαιτίας της περιορισμένης μηχανογράφησης, δεν γνωρίζουν καν τι αριθμό σκευασμάτων πληρώνουν. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα μπορεί να χάνονται πολύ πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Και το ζήτημα σ' αυτήν την υπόθεση είναι πως, παρότι υπάρχει νόμος που προβλέπει την καταστροφή των κουπονιών των φαρμάκων, ουδείς φροντίζει με ελέγχους να διαπιστώσει αν τηρούνται οι κανόνες.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: