Πιο ευέλικτους και αποτελεσµατικούς τρόπους για την εφαρµογήτου αντικαπνιστικού νόµου αναζητά το υπουργείο Υγείας µετά τη διαπίστωση, την οποία παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας, ότι οι διατάξεις του ισχύοντος νόµου καταστρατηγούνται.
Αποκορύφωµα αποτέλεσε η εορταστική περίοδος, µε τους πολίτεςνα καπνίζουν ελεύθερα σε καφετέριες και µπαρ.
«H απαγόρευση του καπνίσµατος σε όλους τους κλειστούς δηµόσιους χώρους έχει θεσµοθετηθεί µε οµοφωνία όλων των κοµµάτων. Οµως η εφαρµογή του έχει εµφανίσει πολλά προβλήµατα – ειδικά στην τήρηση των µέτρων στα καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο ίδιος ωστόσο επιµένει ότι το νοµικό πλαίσιο δεν θα µείνει στα… χαρτιά, όταν δηλώνει ότι «γι’ αυτό στο υπουργείο Υγείας πήραµε την πρωτοβουλία να υπάρξει µέσα στις επόµενες ηµέρες συνεργασία του γενικού γραµµατέα ∆ηµόσιας Υγείας κ. Αντώνη ∆ηµόπουλου µε τους γενικούς γραµµατείς των συναρµόδιων υπουργείων Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών (∆ηµοτική Αστυνοµία), µε σκοπό να εξειδικευτούν ζητήµατα εφαρµογής.
Πάντως, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας έχουµε καταθέσει τροπολογία για την ένταξη του Σώµατος Επιθεωρητών Υγείας στους ελεγκτικούς µηχανισµούς».
Απροθυµία ελέγχων από τους δήµους
Στελέχη του υπουργείου επικαλούνται τις δηµοτικές εκλογές και τις αλλαγές σκυτάλης στους δήµους που είχαν ως αποτέλεσµα απροθυµία ελέγχων, µε αποτέλεσµα να δίνεται το «πράσινο φως» στους καπνιστές να ανάβουν τσιγάρο σε αντικαπνιστικές – σύµφωνα µε τον νόµο – «ζώνες». Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη τον ∆εκέµβριο έγιναν µόλις 139 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 38 πρόστιµα. Μάλιστα, η απροθυµία της πλειονότητας των αρµόδιων υπηρεσιών των δήµων να συνεργαστούν µε το υπουργείο Υγείας φαίνεται και από το γεγονός πως, παρά την υποχρέωσή τους να δηλώνουν τα στοιχεία των ελέγχων σε εύλογο χρόνο,ελάχιστοι είναι αυτοί που τηρούν τη δέσµευσή τους.
Ετσι η εικόνα του αρµόδιου υπουργείου για τους ελέγχους σταµατά στονµήνα Νοέµβριο: σε τέσσερις µεγάλες πόλεις της χώρας έχουν επιβληθεί 270 πρόστιµα, µε την Αθήνα, που διαθέτει το µεγαλύτερο σώµα ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, να είναι «πρωταθλήτρια» σε ελέγχους (3.232).
Και παρά το γεγονός πως η πλειονότητα των ελέγχων αφορά καφέ - µπαρ (ποσοστό 66%), εστιατόρια (15%) και δηµόσιες υπηρεσίες, οι καπνιστές φαίνεται ναπαραµένουν… αµετανόητοι. «Είναι προφανές γιατί ο κόσµος εξακολουθεί να καπνίζει κι εµείς δεν τους εµποδίζουµε», λέει η υπεύθυνη καφενείου στο κέντρο της Αθήνας κ. Χαρίκλεια Καρκαλέτσου και υποστηρίζει ότι ο νόµος ψηφίστηκε µόνο για φοροεισπρακτικούς λόγους. Οπως λέει, δεν είναι λίγοι οι πελάτες που µόλις µπουν στο κατάστηµα της λένε: «Αν καπνίζουµε, µένουµε. Αν όχι, θα φύγουµε». Τη συγκεκριµένη άποψη όµως έχει υιοθετήσει και ο 30χρονος Παναγιώτης Ταλαµπέκος, θαµώνας του καταστήµατος της κ. Καρκαλέτσου. «Σε µαγαζιά που δεν καπνίζουν δεν µπαίνω. Είµαι καπνιστής και δεν αντέχω διαφορετικά» .
Λίγα χιλιόµετρα πιο µακριά, σε καφετέρια στο Θησείο, η Θεώνη Φωτιά, καθηγήτρια σε επαγγελµατικό λύκειο, υποστηρίζει: «Οι Ελληνες είναι από τη φύση τους απροσάρµοστοι, δεν µπορούν να µπουν σε καλούπια. Η αγάπη τους για τις καταχρήσεις κάνει τον συγκεκριµένο νόµο λάθος από την αρχή». ∆ίπλα της κάθεται η φίλη της Βασιλική Σουρή, η οποία εκτιµά πως η άρνηση των περισσότερων να σβήσουν τα τσιγάρα είναι ένας τρόπος... αντίστασης σε όλο το πακέτο µέτρων που έχει επιβληθεί στους Ελληνες τον τελευταίο χρόνο.
«Καφές και τσιγάρο πάνε µαζί»
«Αν δεν καπνίσει ο κόσµος, δεν θα γεµίσει το µαγαζί. Καφές και τσιγάρο πάνε µαζί», λέει ο υπεύθυνος καφετέριας κ. Βασίλης Κρασάς και προσθέτει ότι προς το παρόν οι ελεγκτές αρκούνται στις συστάσεις, αν και οι καταγγελίες είναι αµέτρητες.
Λίγο διαφορετική είναι η κατάσταση στην περιφέρεια. Οπως παρατηρεί ο κ. Κώστας Ξύδης, ο οποίος εκτίει τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη, µόνο στα καφενεία µπορεί κάποιος να καπνίσει ελεύθερα. «Σε όλα τα υπόλοιπα καφέ και εστιατόρια είτε απαγορεύεται είτε καπνίζεις µε δική σου ευθύνη, αφού δεν σου δίνουν τασάκι», λέει χαρακτηριστικά και θυµάται ότι του έχει γίνει πολλές φορές παρατήρηση για να σταµατήσει να καπνίζει στον χώρο του καταστήµατος.
«Από τη στιγµή που δεν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός µηχανισµός, δεν µπορούµε εµείς να γίνουµε “χωροφύλακες-επιστάτες” των πελατών µας και µε τον τρόπο αυτόν να γινόµαστε δυσάρεστοι και να χάνουµε πελάτες», λέει ο κ. Μάκης Σιδεράς,ιδιοκτήτης καφετέριας στη Λάρισα.
ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου