Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2011

«ΦΡΕΝΟ ΧΡΕΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel στόχος του Βερολίνου είναι, οι χώρες που θα προσφεύγουν στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ (ESM) να αναλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις που θα φτάνουν μέχρι και στην επιβολή «φρένου χρέους» κατά το πρότυπο της Γερμανίας (Schuldenbremse) στην οποία έχει συνταγματική ισχύ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, σε αντίθεση με τον ισχύοντα σήμερα μηχανισμό EFSF, ο υπό σύσταση μηχανισμός ΕSM θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να μη χρειάζεται η συνδρομή της ΕΚΤ .
 
Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι ο μηχανισμός δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, όπως προέβλεπαν τα «σχέδια επί χάρτου» του γερμανικού υπ. Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα. Τουναντίον, ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα είναι ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης». Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια κάθε μέλος θα έχει δικαίωμα βέτο.

Οι αρχικοί, βασικοί σχεδιασμοί του υπ. Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι αντικείμενο ενδοκυβερνητικής κριτικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε «εσωτερικό σημείωμα» με παραλήπτη τον υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε (FDP), αναφέρεται ότι ενέχει τον κίνδυνο «με το χρόνο να μετατραπεί σε πυρήνα μιας πολιτικά κατευθυνόμενης ένωσης μεταφοράς πόρων».

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: