Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΔΕΙΝΑ ΣΕ ΑΦΓΑΝΟ

Την ασυμβατότητα της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» (που προβλέπει την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ευρώπη), με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέκρινε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Ελλάδα και το Βέλγιο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός αφγανού υπηκόου που μέσω Ιράν και Τουρκίας είχε περάσει από την Ελλάδα για να καταλήξει στο Βέλγιο, όπου και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η Ελλάδα καταδικάσθηκε για τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επιφύλαξαν οι αρχές στον αφγανό πρόσφυγα, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, αφού, κρίθηκε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στην χώρα.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε από το Δικαστήριο να καταβάλει στον προσφεύγοντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.725 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Με την ίδια απόφαση το Βέλγιο καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, επειδή με την απόφασή του να απελάσει τον αφγανό υπήκοο στην Καμπούλ έθεσε τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του σε κίνδυνο, ενώ καταδικάσθηκε ακόμη και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη.

Υποχρεώθηκε από το Δικαστήριο να καταβάλει 24.900 ευρώ για υλική ζημιά στον προσφεύγοντα και να πληρώσει και 7.350 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ουσιαστικά ότι η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση την οποία οι αιτούντες άσυλο σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. επαναπροωθούνται στη χώρα-μέλος από την οποία εισήλθαν στην Ευρώπη, είναι αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ sisour@orange.fr

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

sta arxidia mas