Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ... ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΔΙΑΜΑΧΕΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟ¬ΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙ¬ΚΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ 3%

Σήμα κινδύνου έχει χτυπήσει στην Κουμουνδούρου καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα όρια εισόδου στη Βουλή με το κομματικό ακροατήριό του αποστασιοποιημένο ή, στην καλύτερη περίπτωση, να κρατά στάση αναμονής.Η θολή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις αποκλίνουσες θέσεις και απόψεις των συνιστωσών, σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, περιπλέκει το σκηνικό στον χώρο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Το δημοσκοπικό «ξεφούσκωμα» του ΣΥΡΙΖΑ από το 16% -πριν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008- μέχρι και σήμερα είναι εντυπωσιακό. Οι ανοικτές πληγές που άφησε η «έξοδος» του Αλέκου Αλαβάνου από την Κουμουνδούρου αλλά και η αποχώρηση στελεχών και μελών του κόμματος που συγκρότησαν τη Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να κλείσουν και αυτό φαίνεται και από τα ποιοτικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ...

Στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν διαμηνύσει ότι «δεν μπορεί σε καιρό κρίσης και με σκληρά μέτρα -τα χειρότερα μετά τη μεταπολίτευση- το κόμμα να κινείται στα όρια του 3%». Το αρνητικό σε αυτήν την ιστορία για την Κουμουνδούρου είναι ότι η κριτική που δέχεται είναι από τα «δεξιά» και από τα «αριστερά», ενώ προειδοποιητικές βολές έχει δεχθεί και από το «Μέτωπο» του Α. Αλαβάνου.

Μία από τις ερμηνείες που δίνει η ηγεσία του ΣΥΝ για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά είναι οι διαμάχες και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες δίνουν στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός πολιτικού σχηματισμού που θυμίζει Βαβέλ.

Η Νομική
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα γεγονότα της Νομικής συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισαν «άστοχη κίνηση» την κατάληψη χώρου της Νομικής καθώς άναψε το πράσινο φως για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπόγειες διεργασίες γίνονται και σε σχέση με τα κινήματα ανυπακοής καθώς στελέχη συνιστωσών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διαβλέπουν ή εκτιμούν ότι ο ΣΥΝ θα επιχειρήσει να τα καταστήσει «καμπανιακά», με στόχο «να τα ξεφουσκώσει».

Σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι η ηγεσία του ΣΥΝ θα επιχειρήσει ακόμη μια ύστατη προσπάθεια αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα δύσκολο εγχείρημα καθώς οι συνιστώσες έχουν βάλει ως όρο τη σύγκληση πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Αυτό όμως δεν δέχεται η Κουμουνδούρου αντιπροτείνοντας κοινές συνεδριάσεις της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η εμπλοκή διαδικαστικών και οργανωτικών θεμάτων αποκρύπτουν, προς το παρόν, τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρευματοπάθειες»
Διαφορές έχουν προκύψει και στο εσωτερικό του κόμματος ? κυρίως από την πλευρά του «Αριστερού Ρεύματος» του κ. Λαφαζάνη. Αυτό αναμένεται να καταγραφεί με τη σύγκληση του ειδικού Σώματος που έχει αποφασίσει το τελευταίο συνέδριο του κόμματος -μέχρι τον Ιούνιο- καθώς θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ.

Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: