Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

Παραμένει η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο


Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της αντιπολίτευσης έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος πρότεινε μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι Μουσουλμανική Αδελφότητα εμμένει στους όρους που εξ αρχής είχε θέσει, δηλαδή την απομάκρυνση του Μουμπάρακ, τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την κατάργηση όλων των νόμων που δίνουν έκτακτες εξουσίες στον πρόεδρο επιτρέποντάς του να λειτουργεί ουσιαστικά ως δικτάτορας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου η κυβέρνηση πρότεινε στην αντιπολίτευση τη δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αιγύπτου.

Ωστόσο η αντιπολίτευση φαίνεται να τηρεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση, λέγοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητικές και προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως κατά τις συζητήσεις όλες οι πλευρές "εξέφρασαν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στο κίνημα της 25ης Ιανουαρίου".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση όλες οι πλευρές εξέφρασαν, επίσης, "την προσήλωσή τους στη συνταγματική νομιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος".

Ακόμη όπως αναφέρει η ίδια πηγή, όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν να συστήσουν μια κοινή επιτροπή με δικαστικούς και πολιτικούς εκπροσώπους προκειμένου να ορίσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι τα αιτήματά της παραμένουν τα ίδια, δηλαδή την άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση δεν προσκλήθηκε ο Ελ Μπαραντέι, που έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για αυτή την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες αυτές αδιαφανείς.

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News δήλωσε πως η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν" και πως η ώρα για την αλλαγή είναι "τώρα". "Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Αυτό που τους έχουμε πει (στην κυβέρνηση της Αιγύπτου) είναι να αρχίσουν την μετάβαση αμέσως".

Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποδείξουν στον Μουμπάρακ τι να κάνει, αλλά μπορούν να τον συμβουλέψουν ότι "η στιγμή είναι τώρα για να ξεκινήσουν οι αλλαγές στη χώρα".

Εν τω μεταξύ αρκετά μαγαζιά άρχισαν να ανοίγουν και πάλι, όπως και το χρηματιστήριο, ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία προσπαθεί να βρει τρόπους για την αναζωογόνηση της οικονομίας καθώς εξαιτίας των κινητοποιήσεων εκτιμάται ότι το οικονομικό κόστος ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.


ΠΡΕΖΑ Τν
7/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: