Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

“ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ” ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

“Θα φέρουμε την πορτοκαλί επανάσταση”. Ήταν ένα από τα χαριτωμένα συνθήματα που φώναξε χθες ένας από τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), οι οποίοι κατέβηκαν μαζικά στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαδηλώσουν για το μέλλον της εταιρείας τους.
Με πορτοκαλί καπελάκια -το πορτοκαλί είναι το χρώμα της εταιρείας, λένε-, σημαίες στα χέρια και πανό με συνθήματα όπως “Η ΕΛΒΟ είναι του λαού / και όχι τσιφλίκι του κάθε υπουργού”, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, κλείνοντας στη συνέχεια και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας και ενημερώνοντας με φυλλάδια τους διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς. Περίπου 400 εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα της επιχείρησης ήταν εκεί, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά, χωρίς όμως τη συνοδεία των βαρέων οχημάτων, την οργή τους για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία. Εδώ και δύο ημέρες η ΕΛΒΟ δεν έχει φυσικό αέριο εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών, ενώ φόβοι εκφράζονται και για διακοπή της παροχής του ρεύματος τις επόμενες ημέρες.
Η πορεία συνεχίστηκε από την οδό Αντιγονιδών, για να καταλήξει στη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΒΟ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβει στους δρόμους και το βαρύ πυροβολικό της εταιρείας, εικόνα που έχουμε δει και στο παρελθόν.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει φέρει την επιχείρηση στο απροχώρητο, και η μόνη -άμεση- ελπίδα είναι οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της εταιρείας με δύο τράπεζες προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η σχετική διαδικασία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, οπότε αναμένονται άμεσα εξελίξεις. Όσο για το εκκρεμές θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δεν υπάρχει κανένα νεότερο, ενώ η διοίκηση συνεχίζει τις επαφές της προς όλες τις πλευρές, για να δει πώς θα πορευθεί το επόμενο διάστημα. 


    * Το 2010 οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της καταποντίσθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, όταν μερικά χρόνια πριν ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ. Για να πετύχει το break even η ΕΛΒΟ, που έχει μηνιαίως ανάγκες για μισθοδοσία και πάγια έξοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ, χρειάζεται τζίρο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.


Τι είπαν οι εργαζόμενοι

Γιώργος Μαυρομάτης, πρόεδρος του σωματείου. Αν δεν χαράξει η κυβέρνηση κόκκινες γραμμές για την αμυντική βιομηχανία, θα τις χαράξουμε εμείς. Αυτό είναι το σπίτι μας, και δεν θα το εγκαταλείψουμε. Αν πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, θα είμαστε από κάτω. Το δημόσιο μας χρωστά 7,5 εκατ. ευρώ από προηγούμενες παραδόσεις προϊόντων

Παναγιώτης Ευλογημένος, αντιπρόεδρος του σωματείου. Εδώ και ενάμιση μήνα έχει σταματήσει η παραγωγή, δεν έχουμε υλικά να δουλέψουμε”, τόνισε. “Η ΕΛΒΟ δίνει μεροκάματα σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μένουν, με τη σειρά τους, απλήρωτες. Πρέπει να ζήσει, για να ζήσουμε όλοι

Παύλος Αρβανιτίδης, εργαζόμενος. Η ΕΛΒΟ είναι μία εταιρεία που μπορεί να αναπτύξει νέες θέσεις εργασίας και διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία. Είναι κρίμα να απαξιώνεται

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΧ! ΚΑΙ 'ΔΩ?

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!!!!!!