Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝΚΛΩ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΗΠΩΝ

Με αιτήματα την επαναλειτουργία των εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και την καταβολή των δεδουλευμένων, εργαζόμενοι στις μονάδες του ομίλου από τη Ροδόπη, τον Έβρο και από άλλες περιοχές της χώρας απέκλεισαν χθες το πρωί τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των εργαζομένων, η κινητοποίηση ήταν το ύστατο μέσο αντίδρασης, έπειτα από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας εργοστασίων του ομίλου.
Η διοίκηση του ομίλου είχε ζητήσει έως την περασμένη Παρασκευή την έγγραφη απάντηση των τραπεζών στο αίτημά της για έμμεση χρηματοδότηση του ομίλου με 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα 4,5 εκατ. θα διαθέτονταν για την πληρωμή μέρους των οφειλομένων στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους και προς δημόσιους οργανισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων, δύο από τις πέντε τράπεζες υπήρξαν επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση. Όπως ανέφεραν, θέλουν να αποφασίσουν μόνον εφόσον λάβουν σχετική απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως με τα 10 εκατ. ευρώ θα καθίστατο δυνατή η επαναλειτουργία των κλωστηρίων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής καθώς και δύο ακόμη μονάδων στη Νάουσα οι οποίες έχουν ακόμη παραγγελίες προς εκτέλεση. “Καλούμε τους πολιτικούς να πάρουν θέση. Τέλος ο εμπαιγμός, τέλος η αβεβαιότητα, τέλος η ανέχεια!" είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου του Έβρου Μάριος Τσόμοφ, τονίζοντας: “Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα. Άλλωστε, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι”.

"Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας”
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε πως η κυβέρνηση “εκπληρώνει και θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε”, σε ό,τι αφορά το σχέδιο διάσωσης της ΕΝΚΛΩ. Σύμφωνα με τον κ. Ξυνίδη, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της ΕΕ για το θέμα της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη, από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών, του εγχειρήματος. “Απαιτείται η ομοφωνία τους”, πρόσθεσε, “στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο”, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση της εταιρείας, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησής της, “αλλά και να πληρωθεί τμήμα των οφειλομένων στους εργαζόμενους”.

ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2011

1 σχόλιο:

nickos είπε...

ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟ ΛΕΥΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΚΛΩ.

ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΝΚΛΩ Ο ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙΟ ΞΥΝΙΔΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ..