Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2011

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΚΛΟΠ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τραυμάτισαν τον απεσταλμένο της Καθημερινής στο Κάιρο Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Οι συγκεντρωμένοι -που εκτιμούν πως για την κατάσταση στην Αίγυπτο ευθύνονται τα ΜΜΕ- επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο και τον φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη που βρισκόταν εκεί, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ευτυχώς ελαφρά.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με γκλοπ στο κεφάλι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταγγέλλει επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επιτέθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Καίρου, κατά δημοσιογράφων. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας.

Η ομάδα που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων, των πράξεών της.

«Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ», είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.

Συλλήψεις δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ

Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο. «Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μια ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Εξάλλου, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ, συνοδευόμενοι από μια διερμηνέα και έναν οδηγό, έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Όταν κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν με δύο γυναίκες που έψαχναν στα σκουπίδια, ένα πλήθος κινήθηκε εναντίον τους.

«Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Ένας στρατιώτης που παρενέβη αντί να τους βοηθήσει τους απείλησε, πρόσθεσε. «Μας είπε ότι αν μας σκότωνε τώρα δεν θα μας έβρισκε κανείς και μας διέταξε να μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητο», είπε η δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τελικά ο στρατιώτης τους άφησε να φύγουν.

www.kathimerini.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" στο facebook‏...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Δεν πληρώνω διόδια
Δεν πληρώνω ΜΜΜ
Δεν πληρώνω βενζίνη
Δεν πληρώνω ΦΠΑ
Δεν πληρώνω Φόρους
Δεν πληρώνω Χαράτσια
Δεν πληρώνω τόκους
και λαμόγια
ΦΤΑΝΕΙ!!!!!!

Μαζευόμαστε όλοι στην σελίδα στο Facebook για να διαμαρτυρηθούμε και να οργανωθούμε για να αντιδράσουμε.
Μέχρι εδώ ήταν, δεν πάει άλλο, ο κόσμος αγανάκτησε.
Καλούμε τα blogs και τα ελεύθερα μέσα να διαδώσουν το νέο, μέσω του Facebook μπορούμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας
και να αντιδράσουμε συστηματικά.
Επιβάλλεται να ακουστούμε, δεν...
υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΟΛΟΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/2/2011 ώρα 12 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ:
http://www.facebook.com/pages/Den-Plerono/151594124896495