Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.


Το ντόμινο των απολύσεων έφτασε και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το τοπικό Ίδρυμα πέτυχε το στόχο του να μειώσει κατά 30% το κόστος δύο εργολαβιών συντήρησης - καθαριότητας και φύλαξης, όμως η κίνησή του αυτή για εξοικονόμηση πόρων έφερε τη μείωση ωραρίων αλλά και την απόλυση δύο εργαζομένων στους παραπάνω εργολάβους.
Δεν μπόρεσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποτρέψει την απόλυση εργαζομένων σε εργολάβους. 
Προ ημερών υπέγραψε δύο αναθεωρημένες συμβάσεις για συντήρηση - καθαριότητα του κτηρίου Φυτόκου και φύλαξης για το κτήριο Μεζούρλο στη Λάρισα.
Με τις αναθεωρημένες συμβάσεις πέτυχε μείωση του κόστους κατά 30% και κατά 40% αντίστοιχα. Η κίνηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των εργολάβων, οι οποίοι όμως θα προχωρήσουν στη μείωση του ωραρίου στο προσωπικό που απασχολούν αλλά και στην παύση από τα καθήκοντά τους σε δύο εργαζομένους.
«Οι συμβάσεις αυτές θα λήγανε τέλη του 2011 αρχές του 2012 και στο υπόλοιπο του διαστήματος ρίξαμε τον προϋπολογισμό κατά 30%-40%.

Οι εργολάβοι δέχτηκαν τη μείωση, αφαιρώντας φύλακες και άλλους εργαζόμενους και μειώνοντας το ωράριό τους. Στη φύλαξη θα εργάζεται ένας λιγότερος και το ίδιο θα συμβεί και στην εργολαβία συντήρησης - καθαριότητας», ανέφερε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζουμπουλάκης. 
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως όλα αυτά δεν θα γίνονταν εάν το Υπουργείο είχε ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του Ιδρύματος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στην περίπτωση που οι εργολαβίες είχαν αντικατασταθεί με μόνιμους υπαλλήλους, τότε το κόστος αυτών των έργων –συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης- θα ήταν αρκετά μειωμένο από ό,τι σήμερα.
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο αντιπρύτανης υποστήριξε πως «εξοικονόμηση πόρων χωρίς μείωση απασχόλησης δεν υπάρχει. Τα χρήματα που προϋπολογισμού επαρκούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ήδη οι εργολάβοι είναι απλήρωτοι για έξι μήνες. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που η πληρωμή έχει καθυστερήσει περισσότερο χρονικό διάστημα».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως άλλοι δύο εργολάβοι δέχτηκαν τη μείωση που τους πρότεινε το Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων.
Απάντηση με… εξώδικα
Εκτός όμως από τις εργολαβίες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να πετύχει και μείωση 20% στα ενοίκια, μετά από την επιταγή του Υπουργείου Οικονομικών.
Μέχρι στιγμής μόνο ένας ιδιοκτήτης στη Λάρισα δέχτηκε τη μείωση του 20%, ενώ πρόσφατα και Βολιώτης ιδιοκτήτης δέχτηκε να λαμβάνει κατά 10% μειωμένο το ενοίκιο από το κτήριο που ενοικιάζει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που αρνήθηκαν τη μείωση έχουν ήδη λάβει εξώδικα από το Ίδρυμα για να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση που δεν δεχτούν, τότε το Πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει δικαστική διαμάχη.
Στο μεταξύ τα χρέη του τοπικού Ιδρύματος δεν σταματούν μόνο στις εργολαβίες. Χρωστά από δύο έως και τρία ενοίκια στους ιδιοκτήτες των κτηρίων, ενώ στον ιδιοκτήτη του κτηρίου της οδού Γαμβέτα δεν έχει πληρώσει το ενοίκιο από το καλοκαίρι.
Αυτό έγινε μιας και το Πανεπιστήμιο βρίσκεται το στάδιο εξεύρεσης νέου χώρου για να στεγάσει τους φοιτητές του Τμήματος Δικτύων, οι οποίοι χρησιμοποιούν για τις διδακτικές τους ανάγκες το κτήριο στην οδό Γαμβέτα.
Πάντως το Ίδρυμα πιέζει ακόμη και φορείς προκειμένου να βρεθεί κάποιο κτήριο για να στεγάσει τους φοιτητές και τα «άστεγα» τμήματά του.
Κοινωνική συμβολή στο ΚΗΠΟΣ
Συνάντηση με τους υπεύθυνους του Κ.Η.Π.Ο.Σ. είχε χθες ο κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθώς οργανώνεται η δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης για τα 27 μέλη του κέντρου ημέρας.
Σκοπός είναι να στηριχθούν οι ψυχικά ασθενείς και να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία.
Ο κ. Ζουμπουλάκης πρότεινε τη δημιουργία συνεταιρισμού για παροχή υπηρεσιών κέτεριγκ ή φωτοτυπιών ή ακόμη και δημιουργίας προϊόντων, ενώ το Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει επί της ουσίας στην προσπάθεια αυτή ως εταίρος στον συνεταιρισμό. 
Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των ημερών μετά από τη συνάντηση των υπευθύνων και με άλλους φορείς.


http://taxydromos.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: