Στην πολιτική διαπλοκή και τον ΟΠΑΠ έκανε αναφορά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε εσπερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε περίοδο κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά.
«Στη χώρα μας -είπε χαρακτηριστικά- επειδή ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με δημόσια χρηματοδότηση και γύρω από το κράτος, το ρόλο του κακού ενσαρκώνει η πολιτική διαπλοκή. Στην κεντρική πολιτική σκηνή αρκεί μια ματιά στον ΟΠΑΠ και στην κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης». Και πρόσθεσε:
«Μόνο η κρατική διαφήμιση από τα 42 εκατ. ευρώ το 2003 έφτασε στα 85 εκατομμύρια το 2008, αύξηση πάνω από 100%. Τα κριτήρια κατανομής της, θολά ή ανύπαρκτα, ενισχύουν αυτήν την αλήθεια. Διάβασα από έναν έγκριτο συνάδελφό σας ότι μόνο ο κ. Τράγκας, η "Χώρα της Κυριακής" με τα 500 φύλλα, το 2003 έλαβε 404.000 ευρώ και το 2007 έφτασε στα 2.668.000 ευρώ. Ακόμη και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις ακόμα αδιαφανείς λίστες δημοσιογράφων στα payrolls υπουργείων και δημοσίων φορέων, η διαπίστωση μιας κρατικοδίαιτης χειραγωγούμενης ενημέρωσης αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αλήθεια. Για να μη θυμηθούμε ότι η συζήτηση περί ρύθμισης της αγοράς των μίντια και αυτορύθμισης και κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ παραμένει ατελέσφορη περίπου 25 χρόνια, όσα και οι ψίθυροι για νομοσχέδια ραμμένα στα μέτρα των ιδιοκτητών».
Τριγωνική αμφίδρομη ομηρία
Ακόμα ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε και στην «περίπτωση του Alter», για να σημειώσει:
«Θα ήθελα να σταθώ λίγο στην περίπτωση Alter και στη φράση του κ. Χατζηνικολάου ότι "πρέπει ο υπουργός Οικονομικών να συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κλείσει το κανάλι". Δηλαδή άλλη μια ευνοϊκή ρύθμιση για τον Γιώργο Κουρή, άλλη μια απόδειξη ότι οι εκδότες, οι μεγαλομέτοχοι των τηλεοπτικών καναλιών και ενίοτε οι πρωταγωνιστές δημοσιογράφοι δικαιούνται έναν άλλο επιχειρηματικό παράδεισο. Κι αυτό λέγεται μετά από 25χρονη διαπραγμάτευση της νομοθεσίας και των κανόνων της μιντιακής αγοράς και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος -αμοιβαία ευθύνη πολιτικών, ιδιοκτητών και δημοσιογράφων- που οδήγησε σε τριγωνική αμφίδρομη ομηρία πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Σήμερα αποδεικνύεται ότι και στις τρεις πλευρές αυτού του τριγώνου σωρεύτηκαν κέρδη, που μετατρέπονται τώρα σε δίνη ύβρεως και αναξιοπιστίας. Ο χώρος που περικλείεται από τις πλευρές του τριγώνου, η δημόσια ενημέρωση, μετατράπηκε σταδιακά σε ορφανοτροφείο δημοκρατικών ιδεών, λόγου και ήθους».
Επιπλέον ο κ. Δανέλλης σημείωσε: «Πώς μπορεί λοιπόν ο Τύπος, με γενικευμένα τέτοια φαινόμενα περιορισμού της ανεξαρτησίας και της ελευθεροτυπίας, λαϊκισμού και χειραγωγούμενης δημοσιογραφίας, να βρει τον τρόπο και να αναπτυχθεί σωστά και μετά να αντέξει την πίεση από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες; Μια έτοιμη απάντηση είναι η κρατική βοήθεια. Σε ποιους και με ποιους όρους είναι ο αντίλογος».
Να σημειώσουμε ότι η ημερίδα οργανώθηκε από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και τη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης» και σ' αυτήν μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ Δημήτρης Καρυωτάκης και ο γενικός διευθυντής της «Νέας Τηλεόρασης» Γιώργος Παπακωνσταντής.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου