Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ…ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Βαθιά αγανακτισμένοι, ίσως και οργισμένοι, αισθάνονται οι περισσότεροι πολίτες που επισκέπτονται το Νοσοκομείο Βόλου και ιδίως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Η αιτία είναι η καταβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ολόκληρες περιουσίες στην κυριολεξία στα ασφαλιστικά τους ταμεία, για να τους παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη! Το χαράτσι, όπως το χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι, είναι η αρχή και απευθυνόμενοι προς τους κυβερνώντες φωνάζουν πως τελικά «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί».
Μόνο λίγα λεπτά να βρεθεί κάποιος στην είσοδο του Τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου και θα κατανοήσει πολύ καλά την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, την οικονομική εξαθλίωση αρκετών πολιτών αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεκάδες πολίτες συνωστίζονται στο χώρο αναμονής των Επειγόντων. Δίνουν αρχικά τα στοιχεία τους στη γραμματεία, μιλάνε για τα συμπτώματά τους και το γιατρό που χρειάζονται κι έπειτα πληρώνουν 5 ευρώ. Το «μαγικό» αυτό εισιτήριο θα τους δώσει τη δυνατότητα να περάσουν την πορτοκαλί πόρτα των Επειγόντων και να φτάσουν στους γιατρούς.
 
Όσοι δεν έχουν 5 ευρώ μένουν απ’ έξω. Όσοι έχουν εξετάζονται, αλλά ο λογαριασμός ανεβαίνει εάν κριθεί απαραίτητο να υποβληθούν σε εξετάσεις. Ακόμη και σε εξέταση αίματος, ακόμη και σε μια ακτινογραφία.
Τι λένε όμως οι πολίτες για την κατάσταση στην Υγεία, για το εισιτήριο των 5 ευρώ αλλά και για την απογοήτευσή τους που καθημερινά αυξάνεται;

Με πόνους στην κοιλιά επισκέφθηκε μία Τετάρτη απόγευμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η κ. Δέσποινα Νταμκαρέλου, χειροπράκτης.
Η ίδια πέρασε ένα απόγευμα περιμένοντας το γιατρό, περιμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων και στα διαλείμματα πλήρωνε στο ταμείο των Επειγόντων το αντίτιμο των εξετάσεων!
«Ήρθα στα Επείγοντα, είπα ότι χρειάζομαι γιατρό. Μου πήραν τα στοιχεία  και μου ζήτησαν 5 ευρώ. Τα πλήρωσα, περίμενα στην αίθουσα αναμονής και μετά από κάποια ώρα μπήκα μέσα και με εξέτασαν. Χρειάστηκε όμως να κάνω εξετάσεις ούρων. Επειδή είμαι ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ και δεν έχει κάνει σύμβαση το ταμείο με το Νοσοκομείο, έπρεπε να πληρώσω και για τις εξετάσεις μου. Βγήκα λοιπόν από την αίθουσα που εξετάζουν οι γιατροί, πήγα στη γραμματεία και πλήρωσα την εξέταση των ούρων, μπήκα πάλι μέσα για τα αποτελέσματα. Μετά μου είπαν ότι χρειάζεται και εξέταση αίματος. Βγήκα πάλι έξω και πλήρωσα. Ευτυχώς εγώ μπορούσα να περπατήσω, κάποιος όμως ηλικιωμένος θα μπορούσε; Εγώ ντράπηκα γι’ αυτό που έζησα, που πλήρωσα και εισιτήριο και τις εξετάσεις μου σ’ ένα δημόσιο Νοσοκομείο», είπε η κ. Νταμκαρέλου χαρακτηριστικά για την περιπέτειά της στα Επείγοντα.

Ο κ. Νικόλαος Καραγιώργος, αγρότης, βρέθηκε το Σάββατο το πρωί στο Τμήμα Επειγόντων, καθώς συνόδευε τη μητέρα του η οποία χρειαζόταν οφθαλμίατρο. Ο ίδιος γνώριζε για το εισιτήριο που έπρεπε να πληρώσει, όμως έπεσε από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκε πως στην περίπτωση που χρειάζονταν εξετάσεις ο λογαριασμός θα αυξανόταν.
«Δεν ξέρω για πληρωμή εξετάσεων. Δηλαδή αν χρειαστεί κάτι η μητέρα μου παραπάνω πρέπει να πληρώσω; Αυτό είναι παράλογο. Είναι παράλογο που μας ζητούν να πληρώσουμε για το παραμικρό. Αλλά τι μπορώ άλλο να κάνω; Είμαι απογοητευμένος, μας έχουν βάλει τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι», είπε ο ίδιος με την απορία αλλά και την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
Ο κ. Καραγιώργος σχολιάζοντας την καταβολή εισιτηρίου στο Νοσοκομείο υπογράμμισε πως «ήρθαμε με τη μητέρα μου στις 12 αλλά μέχρι τις 2 παρά περιμένουμε, παρ’ όλα αυτά το 5ευρω το πληρώσαμε. Μέχρι να πεθάνουμε θα πληρώνουμε 5ευρα και θα πληρώνουμε τους 300 στη Βουλή».


Η καταβολή του εισιτηρίου στο Νοσοκομείο για την κ. Ελένη Σταύρου, εργαζόμενη ως πλήρωμα ασθενοφόρου, είναιμια καθημερινότητα, μιας και οι οικείοι της αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Χθες Σάββατο συνόδευσε τη γιαγιά της στα Επείγοντα με υποψία εγκεφαλικού.
«Ήρθαμε στις 11 το πρωί, είναι 2 παρά το μεσημέρι και ακόμη είμαστε απ’ έξω από την πόρτα, αλλά το 5ευρω το πληρώσαμε. Υπάρχει τρόπος αντίδρασης, γιατί δεν γίνεται να πληρώνω 400 και ευρώ ασφάλεια και να μου ζητούν 5 ευρώ και 10 ευρώ. Αλλά θα κόψω να πληρώνω το ΙΚΑ, θα γίνω ανασφάλιστη, θα γίνω μετανάστρια για να μπω στα Επείγοντα, κάτι πρέπει να γίνει. Ας τα πάρουν από αυτούς που τα φάγανε», ανέφερε η κ. Σταύρου αγανακτισμένη από την ταλαιπωρία της.
Η ίδια συμπλήρωσε πως με την επιβολή κάποιου αντιτίμου στα επείγοντα συμφωνεί, καθώς προσέρχονται περιστατικά που δεν είναι επείγοντα και καθυστερούν τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να διαλύεται το Σύστημα Υγείας.
«Από τη μία συμφωνώ να δίνεται ένα αντίτιμο στα επείγοντα, καθώς έρχονται περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, όπως πονοκέφαλοι κ.τ.λ., έρχονται όμως και τροχαία, έρχονται ασθενείς με Η1Ν1, θα πάρουν κι από αυτούς το 5ευρω;
Ας κάνουν σωστά το ξεκαθάρισμα. Διαλογή δεν υπάρχει. Στην Ε.Ε. που θεωρούμε πως είμαστε ενταγμένοι κι εμείς υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που κάνει διαλογή, εδώ κάνουν διαλογισμό!», υποστήριξε η κ. Σταύρου.


Απογοητευμένος από την κατάσταση στο χώρο της Υγείας αλλά και της κοινωνίας δήλωσε ο κ. Βασίλης Κουτσιούμπας, συνταξιούχος. Ο ίδιος επισκέφθηκε το ΤΕΠ καθώς η γυναίκα του αισθανόταν πόνους στην καρδιά.
«Ήρθα για τη γυναίκα μου γιατί πονούσε στην καρδιά. Της πήραν τα στοιχεία και αμέσως πληρώσαμε 5 ευρώ. Είπα «γιατί, ρε παιδιά; Εγώ πλήρωσα 35 χρόνια που εργαζόμουν στην ΑΓΕΤ, γιατί να πληρώσω το χαράτσι αυτό; Και μου απάντησαν «τα παράπονά σας στους δημοσιογράφους»!
Εγώ ήξερα για 3 ευρώ, τώρα μου ζήτησαν 5, πού θα πάει αυτή η κατάσταση δεν ξέρω».
Ο κ. Κουτσιούμπας όμως εξέφρασε το παράπονό του και για τα απογευματινά ιατρεία, μιας και ο ίδιος πριν από λίγο χρονικό διάστημα κατέβαλε 50ευρώ για την επίσκεψή του σε γιατρό του Νοσοκομείου, καθώς είχε πόνους στο έντερο.
«Μου κακοφαίνεται πολύ που πληρώνουμε. Είμαστε ένα μπάχαλο. Θα πρέπει να κάνουμε οικονομία μόνο και μόνο για να πληρώνουμε το Νοσοκομείο και τις εξετάσεις», είπε γεμάτος απόγνωση ο κ. Κουτσιούμπας.

Το χέρι του χτύπησε προ ημερών ο κ. Γιώργος Μπαρμπάκος, αρτοποιός, ο οποίος εκτός από το 5ευρω πλήρωσε ακόμη 5 ευρώ για την ακτινογραφία.
«Είναι ληστεία να χτυπάει κάποιος το χέρι ή το πόδι του και να πληρώνει 5 ευρώ, ενώ υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. Εγώ πληρώνω 400 ευρώ ασφάλιση και πλήρωσα 10 ευρώ επειδή χτύπησα το χέρι μου για μια ακτινογραφία. Είναι παράλογο όχι μόνο το 5ευρω, αλλά και η πληρωμή των εξετάσεων και η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στο Τμήμα των Επειγόντων τα παράπονα των πολιτών είναι καθημερινά. Οι ασθενείς φωνάζουν, διαμαρτύρονται και συζητούν μεταξύ τους την κατάσταση στην οποία έφτασε ο χώρος της Υγείας. Μετά την καταβολή του εισιτηρίου οι περισσότεροι μαζεύονται έξω από τα Επείγοντα και σχολιάζουν. Αρκετοί εξεγείρονται, όμως προκειμένου να εξεταστούν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους σταματούν τις έντονες αντιδράσεις. Εκείνο όμως που δεν σταματούν να λένε είναι «γιατί;».


taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: