Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2011

ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΒΑΛΕ Η ΕΚΤ


Σύμφωνα με χθεσινά επίσημα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να εκκινήσει εκ νέου το ειδικό πρόγραμμα παροχής ρευστότητας μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων των αδύναμων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να υποστηρίξει τη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, αγόρασε 711 εκατομ. ευρώ πορτογαλικού χρέους σε μία προσπάθεια να μειώσει τα επιτόκια στη τελευταία δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου.


Τότε, το κόστος του πορτογαλικού δανεισμού (πρόκειται για 10ετή ομόλογα) ανήλθε στο ιστορικό υψηλό 7,6% για τη χώρα πριν μετά υποχωρήσει κάθετα εξαιτίας της παρέμβασης της ΕΚΤ.


Οι αναλυτές περιμένουν να συνεχισθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτραπεί νέα άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν αγοράζει απευθείας στην πρωτογενή αλλά στην δευτερογενή αγορά όταν θέλει να παρέμβει για να ρίξει το κόστος δανεισμού.


Στο μεταξύ, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos δήλωσε χθες πως η χώρα του δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από μία διεθνή διάσωση και προτιμά να προμηθεύεται κεφάλαια από την αγορά. Η Πορτογαλία έχει ήδη καλύψει τα 2/3 της χρηματοδότησης για την εξόφληση χρεών που λήγουν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Νikkei.
ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

Αβάσταχτο βάρος είχαν γίνει τα χρέη για έναν 49χρονο οικογενειάρχη στο Βόλο τον οποίο η απόγνωση οδήγησε στην απόφαση να αυτοπυρποληθεί..

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ