Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, συγκροτώντας μια μεγάλη, μαχητική διαδήλωση που έχει ονομαστεί «ημέρα αποχώρησης» του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η μέρα ξεκίνησε με αυξημένη παρουσία του στρατού στους δρόμους της πρωτεύουσας και παντελή απουσία συγκεντρωμένων υποστηρικτών του καθεστώτος, οι οποίοι προκάλεσαν πρωτοφανούς βιαιότητας αιματηρά επεισόδια το προηγούμενο 24ωρο.
Καθώς, όμως, η εξέγερση των Αιγυπτίων συνεχίζει ήδη επί δεκαήμερο με αδιαπραγμάτευτο αίτημα την παραίτηση Μουμπάρακ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίζεται απρόθυμος για κάτι τέτοιο. «Μετά από μένα, το χάος» δήλωσε σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης.
Όμως, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις της, ξεγράφοντας τον Μουμπάρακ και ετοιμάζοντας πυρετωδώς σχέδιο ανατροπής του, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, γράφουν οι Nhew York Times.
Καθώς οι διαδηλωτές αρχίσουν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ, στα παρασκήνια φαίνεται πως γίνονται πυρετώδεις διεργασίες για την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, καθώς η Ουάσιγκτον κατέληξε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει άμεσα.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στο CBS, εμφανίστηκε να δηλώνει «μπουχτισμένος» με την εξουσία, αλλά απρόθυμος να παραιτηθεί τώρα, διότι «κάτι τέτοιο θα έφερνε το χάος» στην Αίγυπτο...
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον, ανησυχώντας όχι μόνο για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο – πολιτική Μέκκα – της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο σύνολο της εύφλεκτης περιοχής, έχει πλέον υιοθετήσει την πολιτική της άμεσης απομάκρυνσης του Μουμπάρακ.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι όποιες συνομιλίες γίνονται, έχουν ως συνομιλητή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σουλεϊμάν, στον οποίο την Πέμπτη τηλεφώνησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν.
Ο Σουλεϊμάν, μάλλον έχει επιλεγεί ως ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θέλουν οι ΗΠΑ να μεταβιβάσει την εξουσία, ακόμη και σήμερα, ο Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τους New York Times.
Εκπρόσωπος του προεδρικού συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε: «Έχουμε συζητήσει με τους Αιγύπτιους μια σειρά διαφορετικών τρόπων προκειμένου να προχωρήσουμε την διαδικασία [μετάβασης], αλλά όλες αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον Αιγυπτιακό λαό».
Ο Τόμ,ι Βίτορ, πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι ώρα να ξεκινήσει μια ειρηνική, ομαλή και ουσιαστική μετάβαση, με αξιόπιστες, περιεκτικές διαπραγματεύσεις».
ΠΡΕΖΑ Τν
4/2/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου