Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ ΕΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ …ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Νέα διλήμματα θέτει στην ελληνική κυβέρνηση η Αγκυρα, καθώς πριν συμπληρωθεί εβδομάδα από τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου για το Καστελόριζο εμπράκτως η Τουρκία αμφισβήτησε, χωρίς αποτελεσματική αντίδραση, την ελληνική υφαλοκρηπίδα στη συγκεκριμένη περιοχή.Το περιστατικό συνέβη στις 12 Μαρτίου, όταν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «R/V OGS EXPLORA», έχοντας λάβει άδεια από τις ελληνικές Αρχές, πραγματοποιούσε έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.


Η διαδρομή ταυτίζεται πρακτικά με αυτή που θα ακολουθήσει εφόσον υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και το κυπριακό θαλάσσιο «Οικόπεδο 12» στην Ευρώπη.

Οταν το ιταλικό σκάφος βρέθηκε νοτίως του Καστελόριζου, τουρκική κορβέτα προσέγγισε και ζήτησε να αποχωρήσει με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, διαβιβάζοντας συγχρόνως συγκεκριμένα στίγματα, στα οποία εμφανίζεται το Καστελόριζο χωρίς τις θαλάσσιες ζώνες που δικαιούται βάσει του δικαίου της θάλασσας.

Το ιταλικό σκάφος, όπως φαίνεται και από το δρομολόγιό του που αποτυπώνεται από το ιταλικό «Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Γεωφυσικής», εγκατέλειψε την περιοχή και κατευθύνθηκε στις ακτές του Ισραήλ.

Τρίτωσε το κακό
Η ελληνική αντίδραση περιορίστηκε σε διάβημα προς την Αγκυρα, αλλά εκ των πραγμάτων κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο η τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ αντίθετα η Τουρκία επιβάλλει σταδιακά καθεστώς «γκρίζας ζώνης» στην κρίσιμη αυτή θαλάσσια περιοχή.

Είναι το τρίτο σοβαρό επεισόδιο από το 2008, όταν τον Νοέμβριο το νορβηγικό σκάφος «M/V Malene Ostervold» πραγματοποίησε γεωφυσικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου και αποχώρησε μόνον όταν ολοκλήρωσε τις μετρήσεις του (με το πρόσχημα της «βλάβης» που το εμπόδισε να μαζέψει το καλώδιο που είχε ποντίσει), ενώ πέρυσι τον Ιούλιο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» επιχείρησε και πάλι «επιστημονικές έρευνες» στην επίμαχη περιοχή.

Με δεδομένη τη σταθερή θέση της Τουρκίας ότι το Καστελόριζο εξαιρείται της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η υποχρέωση της χώρας μας να εμπεδώσει με κάθε τρόπο την ελληνική κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες του Καστελόριζου γίνεται επιτακτική και δεν μπορεί να περιορίζεται στην επίδοση διαβημάτων που γίνονται κατόπιν εορτής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δημιουργούνται πρόσθετα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πλέον των διερευνητικών επαφών και των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όταν εμπράκτως και με στρατιωτικά μέσα η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα.

Ν.Μ.


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: