Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗ…ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΛΟΙ;;;

Μείζον θέμα περιφερειακής ασφάλειας αλλά και εθνικής απειλής για την Ελλάδα δημιουργεί η επιμονή της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά το πυρηνικό πρόγραμμά της, παρά την τραγική εμπειρία της Ιαπωνίας και με δεδομένες τις ομοιότητες σε ό,τι αφορά τη σεισμογένεια και των δυο χωρών.Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη σημαντική μόνιμη απειλή που θα συνιστά η λειτουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας τόσο στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα αλλά κυρίως στο Ακουγιου στη νοτιοανατολική ακτή της Μεσογείου απέναντι σχεδόν από τη Ρόδο.


Από το Ακουγιου διέρχεται ένα μεγάλο σεισμικό ρήγμα και η ανησυχία για την Ελλάδα άλλα και για ολόκληρη την περιοχή είναι μεγάλη, καθώς το σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού προβλέπει (σύμφωνα με το έγκυρο Power-technology.com) αντοχή μέχρι και σεισμό 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο καταστροφικός σεισμός στα γειτονικά Αδανα είχε φθάσει τα 6,2 Ρίχτερ.

Αχίλλειος πτέρνα
Η επιμονή της Τουρκίας δεν είναι ανεξήγητη: Η σημερινή ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο και συγχρόνως την «αχίλλειο πτέρνα» της χώρας στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί ως περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία, θέλοντας να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο σε όλη την περιοχή που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φθάνει στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμένει εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία και το Ιράν, χώρες με τις οποίες υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.

Ταυτόχρονα όμως η ανακάλυψη των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και της Κύπρου, κινδυνεύει να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, καθώς δυο χώρες με τις οποίες βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση, τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο αποκτούν ενεργειακή αυτάρκεια, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα και να εξάγουν φυσικό αέριο.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας συμπληρώνουν σχεδόν μισό αιώνα, αλλά τα πρώτα σχέδια εγκαταλείφθηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, αργότερα λόγω των φόβων διαρροής πυρηνικής τεχνολογίας σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2000 ακυρώθηκε το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου (και η καναδική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο αποσύρθηκε και στην απόφασή της αυτή είχε παίξει σημαντικό ρόλο η αντίδραση της Ελλάδας και της ομογένειας στον Καναδά).

Η κατασκευή και η εκμετάλλευση του πυρηνικού σταθμού Ακουγιου έχει ανατεθεί στην κρατική ρωσική εταιρεία Rosatom, θα στοιχίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με πρόβλεψη να έχει ολοκληρωθεί το 2016-2019. Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η καταστροφή στην Ιαπωνία επιβάλλουν πλέον στην κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να θέσει το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας τόσο διμερώς αλλά κυρίως στην Ε.Ε. ώστε να διασυνδεθεί με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με βάση το γεγονός ότι το σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη Μόσχα, η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, ώστε να μην ψυχραθούν περαιτέρω οι ελληνορωσικές σχέσεις, που διανύουν μια δύσκολη περίοδο.

Εξάλλου στην προσπάθειά της να εντάξει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα μπορεί να έχει σύμμαχους ακόμη και τους μέχρι τώρα ένθερμους υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ευρώπη όπως ήταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι Πράσινοι.

Ενδεικτικό του κλίματος που ευνοεί μια τέτοια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν ζήτησε την Πέμπτη από την καγκελάριο Μέρκελ να υιοθετήσει πολιτική οριστικής εξόδου της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια.

    20 δισ. δολ. θα κοστίσει το Ακούγιου και το έργο έχει ανατεθεί στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom

Παρέμβαση Παπούλια

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την Παρασκευή ζήτησε την παρέμβαση των Ευρωπαίων και έθεσε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας στην ατζέντα, καλώντας τον κ. Ερντογάν «να το σκεφθεί πολλές φορές, γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουν για να μην έχουμε μια καταστροφή στο κατώφλι μας».
    Η προειδοποίηση-επισήμανση του κ. Παπούλια θέτει σε πολιτική πλέον βάση το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας και αν μη τι άλλο πρέπει να αφυπνίσει την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα μας.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: