Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2011

ΤΤΕ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ανοδικά κινήθηκαν τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών καρτών, των ανοικτών δανείων και της υπαρανάληψης κατά τον Ιανουάριου 2011 σε σχέση με ένα μήνα πριν. Σταθερό παρέμεινε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις ενώ οριακή άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία στην οποία υπάγονται οι πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια και οι υπαραναλήψεις, αυξήθηκε κατά 0,19 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασαν στο 14,59%.

Ανοδική ήταν η πορεία και των κυμαινόμενων ή σταθερών για ένα χρόνο επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Το μέσο επιτόκιο τους αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και άγγιξε το 3,93%.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το μέσο σταθερό επιτόκιο (από 1 έως 5 έτη) των στεγαστικών δανείων. Η πτώση μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται σύμφωνα με την ΤτΕ, στις 31 μονάδες βάσης και έφτασε στο 3,64%.

Πτωτικά κινήθηκαν και το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας (κυμαινόμενο ή σταθερό για ένα χρόνο). Για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0,20 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 6,12%. Για δάνεια από 1 εκατ. ευρώ και άνω η πτώση περιορίστηκε στις 10 μονάδες βάσης και το μέσο επιτόκιο έφτασε το 4,85%.

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια (6,81% και 9,58% αντίστοιχα). 

Το μέσο επιτόκιο των νοικοκυριών για προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος, αυξήθηκε μόλις κατά 6 μονάδες βάσης και άγγιξε το 3,74%.

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: