Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

ΜΑΡΟΚΟ: 16 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΑΚΕΣ

Tουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε καφετέρια στο κέντρο του Μαρακές στο Μαρόκο. Η καφετέρια Argana, στην πολυσύχναστη από τουρίστες πλατεία Τζαμαά Ελ Φνα. Η μαροκινή αστυνομία παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική».


Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη βεράντα του καφέ, στον πρώτο όροφο, δήλωσε η σύζυγος ενός σερβιτόρου, του 28χρονου Γιασίν Μπουζίντι που σκοτώθηκε στην επίθεση. Σύμφωνα με έναν θαμώνα, "ένα άτομο μπήκε στο καφέ. Παρήγγειλε ένα χυμό πορτοκάλι και μερικά λεπτά αργότερα ανατινάχτηκε".

"Από τους 16 νεκρούς, οι 11 είναι αλλοδαποί και οι τρεις Μαροκινοί, ενώ οι 23 τραυματίες έχουν οδηγηθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιμπν Τοφάιλ, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιμπν Σινά και σε δύο ιδιωτικές κλινικές", δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου, Τάιμπ Τσερκάουι, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Ο Μαροκινός υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας. "Δεν μπορώ να πω αν ήταν ένας καμικάζι. Με τη βοήθεια φίλων και γειτονικών χωρών θα διενεργήσουμε την έρευνα για να καθοριστούν οι συνθήκες και οι δράστες του εγκλήματος αυτού", τόνισε.

Νωρίς σήμερα το πρωί το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το θάνατο ενός Ολλανδού πολίτη και τον βαρύ τραυματισμό δύο ακόμη Ολλανδών.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται οκτώ Γάλλοι. Γάλλοι εμπειρογνώμονες και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μεταβαίνουν σήμερα στο Μαρακές, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες όσον αφορά στην επίθεση.

Εν τω μεταξύ, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. "Οδοφράγματα έχουν στηθεί στη είσοδο των μεγάλων πόλεων για την εγγύηση της εσωτερικής ασφάλειας", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όλες οι εκδοχές θα εξεταστούν, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα, στην έρευνα για την επίθεση, δήλωσε σήμερα ο Χαλίντ Νασιρί, υπουργός Ενημέρωσης του Μαρόκου και κυβερνητικός εκπρόσωπος,

Το Ραμπάτ, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπακ Κι Μουν, καταδίκασαν απερίφραστα την "τρομοκρατική και "απεχθή" επίθεση που σημειώθηκε σε καφετέρια στο κέντρο της ιστορικής πόλης. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε την "πλήρη στήριξη" των ΗΠΑ στο Ραμπάτ για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε "συγκλονισμένος" από την επίθεση.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στο βορειοαφρικανικό βασίλειο, έπειτα από τις επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα το 2003. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΙΣΤ' διέταξε αμέσως τη διενέργεια έρευνας.

Στις 16 Μαΐου 2003 επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα είχαν προκαλέσει το θάνατο 33 ανθρώπων, ενώ 12 καμικάζι αυτοκτονίας μετείχαν σε αυτές.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΙΣΤ' που διαδέχτηκε τον πατέρα του το 1999, ζήτησε από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να ενημερώνουν τον κόσμο για την πορεία και τα πορίσματα της έρευνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου.
ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: