Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

320.000 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τις τριακόσιες είκοσι χιλιάδες έφτασαν οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, σε σύνολο 550.000 εργαζομένων, δηλαδή ποσοστό 60%, που είναι διπλάσιο σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Η εισφοροδιαφυγή σπάει κάθε ρεκόρ στον κλάδο, με τους μικρούς επιχειρηματίες να «στραγγαλίζουν» περισσότερο τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους.Για ζοφερό σκηνικό «μαύρης εργασίας» μίλησε χθες ο κ. Παναγιώτης Προύτζος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Οπως είπε, η ανασφάλιστη εργασία στα επισιτιστικά καταστήματα (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ.) και ξενοδοχεία με στοιχεία του 2010 ξεπερνά το 60%. Συγκεκριμένα από τους 550.000 απασχολούμενους, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο 2010 ήταν 130.000 εργαζόμενοι σε επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία.

Με δεδομένο τώρα ότι στην επικράτεια δραστηριοποιούνται 150.000 επιχειρήσεις στο κομμάτι του επισιτισμού (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.), η αναγωγή δείχνει ότι ανά επιχείρηση αντιστοιχεί λιγότερο από 1 εργαζόμενος (0,9).

Επίσης στην Ελλάδα λειτουργούν 10.000 ξενοδοχεία (στοιχεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων), που σημαίνει ότι ανά ξενοδοχείο αντιστοιχούν 9 εργαζόμενοι ή 3 εργαζόμενοι ανά βάρδια.

Καθώς φέτος αναμένεται σημαντική άνοδος στις αφίξεις -πάνω από 10%-, ο κ. Προύτζος σημείωσε πως για να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά αυτή η αύξηση και για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, θα πρέπει «να επιμείνουμε στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος, αφού μόνο έτσι μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλους φτηνούς προορισμούς».

Γι' αυτό στις προϋποθέσεις της αστεροποίησης των τουριστικών καταλυμάτων, πρέπει να υπάρχει δέσμευση για ελάχιστη σύνθεση προσωπικού καθώς και κανονισμός καθηκόντων των ειδικοτήτων.

Επίσης άμεση προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των τουριστικών σχολών.

Σήμερα οι επιχειρήσεις επισιτισμού απασχολούν κυρίως αλλοδαπούς «θύματα» -όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Προύτζος, καθώς είναι παντελώς ανασφάλιστοι και αμείβονται με «ψίχουλα», ενώ τα ξενοδοχεία απασχολούν «μαθητές» άγνωστων τουριστικών σχολών οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από χώρες της Αν. Ευρώπης.

Μειώσεις μισθών
Απολύσεις εποχικών

Aσχημα είναι τα μηνύματα για τους εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς από τον Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει προγκρόμ απολύσεων. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μειωμένους μισθούς (ακόμα και στο μισό) ή να συναινέσουν σε εκ περιτροπής εργασία, που σε ακραίες περιπτώσεις είναι 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα. Η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ λέει όχι σε κάθε μορφής ελαστική εργασία και ζητά την επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζόμενων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ακόμη ζητά την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία, με ενίσχυση των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: