Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ MADE IN USΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Εισαγόμενος πληθωρισμός «made in USA» απειλεί την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα υπερχρεωμένα κράτη της περιφέρειας.Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσει μέχρι και τον Ιούνιο την ιδιαιτέρως επεκτατική νομισματική της πολιτική, μετέτρεψε το ευρώ, το πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα σε? «πυραύλους», ενώ προκάλεσε ανατριχίλα τόσο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και στα οικονομικά επιτελεία των αδύναμων κρίκων του ευρωπαϊκού Νότου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η FED με την επιμονή της σ' ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τις προβλέψεις της για μέτριους ρυθμούς ανάκαμψης, δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω διολίσθησης του αμερικανικού νομίσματος και ταυτόχρονης εκτίναξης του ευρώ στο επίπεδο των 1,5 δολαρίων.



Η εξέλιξη αυτή, προσθέτουν, θα βάλει φωτιά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και θα ωθήσει την ΕΚΤ σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ τους επόμενους μήνες, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις πιέσεις και να διατηρήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από την οροφή του 2%.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στις 7 Απριλίου στο 1,25% ενώ όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 25 μονάδες βάσης, στις αρχές του Ιουνίου ή του Ιουλίου.

Οσο το δολάριο κάνει «βουτιά» τόσο οι τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και των καυσίμων κινούνται ανοδικά. Το ίδιο συμβαίνει με το ευρώ, γεγονός που στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τον τουρισμό από τρίτες εκτός Ευρωζώνης χώρες.

Παράλληλα ο «καλπασμός» των διεθνών τιμών πετρελαίου θα φέρει ανατιμήσεις και στην εγχώρια αγορά καυσίμων, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό που είναι ήδη σχεδόν διπλάσιος έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και αν η ΕΚΤ ανεβάσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού τότε θα σφίξει δραματικά η «θηλιά» στον λαιμό των δανεισμένων νοικοκυριών, πολλά εκ των οποίων έχουν περάσει ήδη την «κόκκινη γραμμή» και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: