Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Έκκληση για διάλογο μεταξύ των διαδηλωτών και των Αρχών της Υεμένης απηύθυναν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δεν κατάφεραν, ωστόσο, να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την κρίση στη χώρα, με τους διπλωμάτες να κάνουν λόγο για αντιρρήσεις της Ρωσίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Σαναά και την Ταΐζ, όπου τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.


Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 26 παιδιά, κατά τους τελευταίους δύο μήνες διαδηλώσεων στη χώρα, με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Ο ηγέτης της Υεμένης που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχει δηλώσει ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία αλλά μόνο σε "καλά χέρια".

Απεσταλμένοι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκαν, κεκλεισμένων των θυρών, από αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι – Μουν, που μόλις επέστρεψε από την Υεμένη.

Τη συνάντηση είχε ζητήσει η Γερμανία ελπίζοντας, σύμφωνα με τον πρέσβη της Πίτερ Βίτιγκ, να αποσταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αιματοχυσία πρέπει να αποφευχθεί.

Οι λεπτομέρειες για τις ρωσικές ενστάσεις παραμένουν ασαφείς. Ωστόσο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση της Υεμένης, να μην περιμένει βοήθεια από τη Δύση καθώς παράσχεται στους επαναστάτες στη Λιβύη.

Οι μάχες της Δευτέρας ξέσπασαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Ταΐζ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδήλωση, ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους.

Στη συνέχεια δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Σαναά, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, αφήνοντας δύο νεκρούς και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: