Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Μισράτα απηύθυνε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον 20 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις των κανταφικών δυνάμεων κατά των εξεγερμένων. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της Δύσης αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τις προσπάθειες να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Αρνητική στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων παραμένει η Γαλλία, όπως και οι ΗΠΑ, που άφησαν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή πολεμικού υλικού. Στρατιωτικούς συμβούλους αποστέλλει στη Βεγγάζη η Βρετανία. Εννέα εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με σκοπό να προστατεύσει τους άμαχους έχει αποτύχει να σταματήσει το βομβαρδισμό της Μισράτα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης των 300.000 κατοίκων, όπου εστιάζονται οι προσπάθειες να προστατευθεί ο άμαχος  πληθυσμός.


Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη για να συμβουλέψουν τους επαναστάτες σε θέματα οργάνωσης και επικοινωνίας αλλά όχι σε θέματα εκπαίδευσης ή ένοπλης μάχης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι το σχέδιο της Βρετανίας ενδέχεται να πλήξει τις πιθανότητες ειρήνης στη χώρα.

Η Γαλλία δήλωσε ότι η Δύση έχει υποτιμήσει την ικανότητα του Καντάφι να προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι η διεθνής Ομάδα Επαφής της Λιβύης ψάχνει τρόπους να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να πουλήσουν πετρέλαιο που έχει παραχθεί ανατολικά, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Έντονες ανησυχίες για τους θανάτους παιδιών εξέφρασε η UNICEF. "Έχουμε τουλάχιστον 20 εξακριβωμένους θανάτους παιδιών και πολλούς περισσότερους τραυματισμούς”, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Σύμφωνα με οργανώσεις οι προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα είναι περιορισμένες ενώ δεκάδες χιλιάδες ξένοι περιμένουν στα λιμάνια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Οργανισμός τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 240 τόνους τροφίμων στη Λιβύη από την Τυνησία -αρκετά για 50.000 ανθρώπους για 30 ημέρες- σε δυτικές πόλεις που βρίσκονται κυρίως υπό τον έλεγχο του Καντάφι.

Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ αρνούνται να προχωρήσουν στην επιβολή περαιτέρω μέτρα πέραν της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η δυτική αεροπορική υποστήριξη στους αντικαθεστωτικούς επιτρέπει στην αντιπολίτευση της Λιβύης να αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία δήλωσε ότι ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει την Τετάρτη τον επικεφαλής των εγερμένων, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η Γαλλία, όπως και η Βρετανία παραμένουν αντίθετες στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εξοπλισμό με σύγχρονο πολεμικό υλικό, των ανταρτών στη Λιβύη, όπως δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

"Σχετικά με το ενδεχόμενο να παρασχεθεί εξοπλιστική βοήθεια στους εξεγερμένους, αυτή είναι μια προοπτική που δεν έχει αποκλεισθεί. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά", τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον τηρεί εδώ και εβδομάδες σταθερή στάση στο θέμα, επιμένοντας ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για την αποστολή πολεμικού υλικού στους αντάρτες.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου, για το τι κάνουν οι ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, ο Τόνερ υπογράμμισε τη διεθνή συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για τη σύσταση οικονομικού μηχανισμού που θα ενισχύει οικονομικά τον αγώνα για την εκδίωξη του καθεστώτος του Καντάφι.

Ο Τόνερ επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμμένει στη δέσμευσή του ότι δεν θα αποσταλούν επίγειες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Βομβαρδισμοί Λίβυων προσφύγων που που διαφεύγουν στην Τυνησία

Τέσσερις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από την ενδοχώρα της Λιβύης, εξερράγησαν πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική Τυνησία, αυτή την εβδομάδα.

Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, αναφερόμενο σε πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι οι φονικές εκρήξεις έγιναν σε ακατοίκητη περιοχή στο νότο, κοντά στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα, τη Δευτέρα.

Λίβυος γιατρός στην Ντεχίμπα, που υποδέχεται και περιθάλπει τους τραυματίες συμπατριώτες του, που διαφεύγουν στην Τυνησία, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες του είπαν πως τα στρατεύματα του Καντάφι έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς των πόλεων στα Δυτικά Όρη την τελευταία εβδομάδα και ότι δεκάδες ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ωστόσο είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η ακρίβεια αυτών των γεγονότων καθώς η πρόσβαση για τους δημοσιογράφους στην περιοχή είναι πολύ περιορισμένη, από την αρχή των συγκρούσεων.

Η περιοχή κατοικείται, κατά πλειοψηφία, από Βέρβερους, μια εθνότητα χωρίς συγγένεια με τις περισσότερες φυλές της Λιβύης, που παραδοσιακά αντιμετώπιζε την καχυποψία του καθεστώτος Καντάφι.

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: