Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετατράπηκε σε... «Βοήθεια υπό όρους», με την αλλαγή του άξονα χρηματοδότησής του και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ στις αρχές του 2011.
Εφεξής, για να ενταχθεί κάποιος σ' αυτό πρέπει να έχει έναν άνεργο στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Κατά συνέπεια, εξοβελίζονται εκατοντάδες, χιλιάδες μοναχικοί, ανήμποροι ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ:



«Επειδή άλλαξε ο άξονας χρηματοδότησής του, δεν σημαίνει ότι άλλαξαν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Δυστυχώς όμως, από εργαλείο βοήθειας ηλικιωμένων που είναι φτωχοί, ανήμποροι, μετατρέπεται σε εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Λες και οι άνεργοι εμποδίζονται από τους ηλικιωμένους συγγενείς τους να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και όχι από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας» λέει η Αντωνία Γεωργάκη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι, στην Ηπειρο.

Εσχάτως, και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, οι εργαζόμενοι πήραν την έγγραφη διαβεβαίωση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, ότι οι ηλικιωμένοι που έμειναν απέξω, λόγω των κριτηρίων του ΕΣΠΑ, θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους: «Εφόσον κι αν γίνει τελικώς κάτι», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «αυτό θα αφορά το τρέχον έτος. Από τις αρχές του επόμενου χρόνου, πάλι θα ψάχνουν για χρήματα».

Παρ' όλο που το «Βοήθεια στο σπίτι» λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2001, ουδέποτε εξασφαλίστηκε η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους. Ηταν ενταγμένο στο Β' και Γ' ΚΠΣ και κάθε που έληγε η χρηματοδότησή του, κανείς δεν γνώριζε ποια θα είναι η τύχη του για την επόμενη χρονιά. Οσο για τους πέντε χιλιάδες εργαζόμενους που προσελήφθησαν με αξιοκρατικές διαδικασίες, πληρώνονται... κάθε έξι ή επτά μήνες!

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: