Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Ισχυρές εκρήξεις, από βομβαρδισμούς των Νατοϊκών δυνάμεων συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης,στη Λιβύη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα οι αντικαθεστωτικοί στη Μισράτα ανακοίνωσαν ότι επέτυχαν νίκη επί των κανταφικών δυνάμεων που πολιορκούν την πόλη για δύο περίπου μήνες απωθώντας τους αρκετά χιλιόμετρα προς τα δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με ένα από τους αυτόπτες μάρτυρες που μίλησε στο Reuters, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προφανώς από Νατοϊκά αεροσκάφη και φαίνεται ότι στόχευαν μία ακόμα από τις κατοικίες-κρησφύγετα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, νέα εξέγερση, κατά του Καντάφι, πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στα προάστια της Τρίπολης, αντικαθεστωτικοί με ελαφρύ οπλισμό, που προμηθεύτηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας που αυτομόλησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η πληροφορία αυτή, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της αντικαθεστωτικής εφημερίδας Brnieq, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Το δημοσίευμα, πάντως, κάνει λόγο για εξέγερση ευρείας κλίμακας και υποστηρίζει ότι διαδηλωτές προετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα οι αντάρτες στη Μισράτα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.

Συγκεκριμένα οι αντάρτες ανέφεραν ότι κατάφεραν να απωθήσουν τις κανταφικές δυνάμεις τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και πως τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της ακτογραμμής και δήλωσαν πως σκοπεύουν να κινηθούν προς την πρωτεύουσα.

Χθες ο ΟΗΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Μισράτα καθώς οι μάχες στην περιοχή διεξάγονται για περίπου δύο μήνες και όπως επισημάνθηκε, αν και υπάρχουν αποθέματα, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και άλλα βασικά είδη.

Ωστόσο χθες αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού κατάφερε να φτάσει στην περιοχή φέρνοντας μαζί της ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ανταλλακτικά για την αποκατάσταση της παροχής νερού και ηλεκτρικού.

Επίσης χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φον Ράσμουνσεν δήλωσε στο CNN ότι "η πορεία του Καντάφι έχει ανακοπεί" και πως "ο χρόνος του εξαντλείται".
 

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: