Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Επτά χρόνια για την εκδίκαση μιας αστικής υπόθεσης, την ώρα που ο αντίδικος εκμεταλλεύεται εμπορικά ένα ξένο περιουσιακό στοιχείο, «αυτό είναι που κάνει την Ελλάδα τόσο δύσκολη για να επενδύσεις…». Ο Ρίτσαρντ Βαντερβάλ μιλάει στην «Κ» από μακριά, από το Οντάριο του Καναδά, για μια περιπέτεια που άρχισε γι’ αυτόν και την εταιρεία του στην Ελλάδα το 1999.
Η εταιρεία του κ. Βαντερβάλ είχε και έχει την πατέντα και τη διεθνή αποκλειστικότητα διανομής της τεχνολογίας επεξεργασίας νοσοκομειακών αποβλήτων Hydroclave. Παραχωρεί τότε στον A.Α. την τεχνογνωσία και την επίβλεψη της κατασκευής στην Ελλάδα ενός μηχανήματος τύπου Hydroclave 100, που μπορεί να επεξεργαστεί 450 κιλά νοσοκομειακών αποβλήτων σε διάστημα δύο ωρών.



Το φθινόπωρο του 2004 ο κ. Βαντερβάλ πληροφορείται από κάποιον επιχειρηματία στον Λίβανο ότι ο Ελληνας Α.Α. -που είχε υπογράψει μαζί του, στις 27/9/99, συμφωνία για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών- του έχει... πουλήσει, μέσω Κύπρου, την τεχνολογία. Λόγω, όμως, της καθυστέρησης της παράδοσης, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας προσφεύγει στην καναδική εταιρεία, καθώς έχει στείλει ένα φορτηγό στην Ελλάδα για να κατασκευαστεί πάνω στο φορτηγό το Hydroclave. Μετά την κατασκευή του, ο Α.Α. του ζητάει να μην αναφερθεί το περιστατικό. Ο κ. Βαντερβάλ ψάχνει λίγο παραπάνω την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι ο δαιμόνιος Ελληνας έχει κάνει διαπραγματεύσεις και με τη... Λιθουανία.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2004 ο κ. Βαντερβάλ στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον μέχρι τότε Ελληνα συνεργάτη του κατηγορώντας τον «για παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και παραπλανητική χρήση του εμπορικού ονόματος» της καναδικής εταιρείας. Ο κ. Βαντερβάλ υποστηρίζει ότι ο Α. Α. και η εταιρεία του κατασκεύασαν «παράνομες μονάδες με την ξένη τεχνολογία». Αυτή η ιστορία συνεχίζεται χωρίς οι δικαστικές αρχές, τα υπουργεία και τα δημόσια νοσοκομεία να μπορέσουν να σταματήσουν κάτι που στον Καναδά θα σταματούσε αμέσως. Κι αυτό είναι που καθιστά την Ελλάδα ένα τόσο δύσκολο μέρος να επενδύσεις. «Στον Καναδά δεν θα του επέτρεπαν να βρίσκεται στη δουλειά αυτή…» τονίζει ο κ. Βαντερβάλ. Στην Ελλάδα όμως;

Χάρη στην τεχνολογία της Hydrοclave, η εταιρεία του Α. Α. συγκέντρωσε την αποκομιδή των νοσοκομειακών αποβλήτων από δεκάδες νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Και μόνο η δυναμικότητα της εταιρείας του Α.Α. δεν επαρκούσε για να αποστειρώσει τα νοσοκομειακά - μολυσματικά απόβλητα, αφού χρειαζόταν ένα μηχάνημα για να αποστειρώνει απόβλητα 40 νοσοκομείων της χώρας, πράγμα εντελώς αδύνατο. Νοσοκομεία, ΠΕΣΥΠ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) και δικαστικές αρχές δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το ζήτημα. Εξαίρεση, το τριμελές πλημμελειοδικείο Ροδόπης και το εφετείο Θράκης, τα οποία καταδίκασαν τους υπεύθυνους σε ποινές φυλάκισης 10 και 3 μηνών για «ρύπανση περιβάλλοντος».

Τον ίδιο χρόνο, δικαστήριο του Πειραιά καταδίκασε την ίδια εταιρεία με χρηματική ποινή, επειδή εξέθεσε τους επιβάτες πλοίου της Κρήτης σε κίνδυνο από τη μεταφορά μολυσματικών αποβλήτων, τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «απαγορεύεται να μεταφέρονται σε κανονικά δρομολόγια». Ταυτόχρονα, για ένα διάστημα δύο ετών τα απόβλητα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης με υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Το 2007 ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώνει ότι θα υπάρξει διαφάνεια και σε αυτόν τον τομέα και σε εκείνον των αποβλήτων. Ετσι προκηρύσσονται 11 διαγωνισμοί για τα απόβλητα από τους οποίους η εταιρεία του Α.Α. αποκλείεται. Στη συνέχεια καταθέτει 11 προσφυγές οι οποίες απορρίπτονται από το Συμβούλιο Επικρατείας. Η διοίκηση Αβραμόπουλου αποφασίζει να καθυστερήσει χωρίς προφανή λόγο την υπογραφή των συμβάσεων με αποτέλεσμα η εταιρεία που έχει αποκλειστεί να συνεχίσει να διακινεί τα απόβλητα τουλάχιστον 50 νοσοκομείων της χώρας

Σήμερα ένα μέρος από τους διαγωνισμούς αυτούς σε τοπικά νοσοκομεία -όχι υγειονομικές περιφέρειες- έχουν πραγματοποιηθεί και το μερίδιο αγοράς της συγκεκριμένης εταιρείας έχει περιοριστεί. «Δεν θα έπρεπε να είναι στην αγορά» λέει ο κ. Βαντερβάλ στην «Κ», σημειώνοντας ότι η υπόθεσή του θα «έπρεπε να δικαστεί στα πολιτικά δικαστήρια τον περασμένο Απρίλιο, αλλά φυσικά η δίκη αναβλήθηκε…».

Η απάντηση της άλλης πλευράς στον Kαναδό ιδιοκτήτη της πατέντας

O ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Α.Α. αντιτείνει στην αγωγή του Ρίτσαρντ Βαντερβάλ ότι ο Καναδός ήταν παρών όταν κατασκευάστηκε ένα από τα δύο μηχανήματα Hydroclave, ενώ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον ίδιο, παραδέχεται ότι έφτιαξε το δεύτερο χωρίς την άδεια των Καναδών που είχαν τα σχετικά δικαιώματα για να μην καταρρεύσουν οι δραστηριότητές του στην Ελλάδα, καθώς μια κινητή μονάδα παρουσίασε πολλά τεχνικά προβλήματα.

Η επιχειρηματολογία αυτή βέβαια δεν απαντάει στη μομφή ότι έγινε προσπάθεια από τον Ελληνα, πρώην συνεργάτη του Καναδού, να εξαχθεί το μηχάνημα σε τρίτες χώρες, όπου η Hydroclave έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα. Ο Α.Α. παρουσιάζει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι αυτές «ήταν δικές του δουλειές».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία ότι «διακινεί απόβλητα σε τιμές ντάμπινγκ, παραβιάζοντας τον νόμο» παρουσιάζεται ένα non paper σύμφωνα με το οποίο κύκλοι που πρόσκεινται στην εταιρεία του Α. Α. υποστηρίζουν ότι στο τέλος του 2009 οι άλλες εταιρείες που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποστείρωσης (τέσσερις τον αριθμό) έστειλαν εκπροσώπους τους να συναντηθούν κάπου στην Πάρνηθα, όπου σύμφωνα με την εκδοχή του συντάκτη του non paper έγινε προσπάθεια να συμφωνηθούν οι τιμές (καρτέλ).

Οι εκπρόσωποι των άλλων εταιρειών επισημαίνουν ότι καρτέλ σε αυτό τον κλάδο είναι αδύνατο να διαμορφωθεί, καθώς σε κάθε διαγωνισμό, που αφορά στον συγκεκριμένο κλάδο, γίνονται δεκάδες ενστάσεις.

Tου Τασου Τελλογλου

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: