Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

ΚΑΘΟΛΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς. Εκτιμούν δηλαδή ότι σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη η κατανάλωση είναι σημαντικά μειωμένη, ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα δημιουργήσουν περαιτέρω πτώση της ζήτησης, κι έτσι η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να εισπράξει μεγαλύτερα έσοδα.Ειδικότερα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Coca Cola 3E, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Δαυίδ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ένα τέτοιο μέτρο, όχι μόνο δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και αύξηση του πληθωρισμού».

Πρόσθεσε δε πως «ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της οικονομίας και της αύξησης των κρατικών εσόδων είναι η εφαρμογή των εξαγγελθεισών διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούν οι περιστάσεις», φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που παραμένουν στα χαρτιά.



Αδιέξοδο
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού υπογραμμίζει πως τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με τις σημαντικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στο σύνολο της αγοράς. Η αύξηση του ΦΠΑ από 9% σε 13% και η ύφεση έχουν ήδη οδηγήσει την αγορά των εμφιαλωμένων σε πτώση που φτάνει το 20% και ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι η επιβολή του φόρου θα οδηγούσε στη συρρίκνωση του κλάδου, απειλώντας τη βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών.

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην e-Ελλάδα, δεν υπάρχει φόρος στα αναψυκτικά (ούτε και αναψυκτικά, βέβαια): http://www.erepublik.com/en/referrer/Xitiroglou