Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ «E-MAIL ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ»-ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών έχουν τεθεί τρεις τομείς χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αναφορικά με το e-mail που στάλθηκε στις 20 Απριλίου 2011 από το Λονδίνο και το οποίο προέβλεπε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από ειδική υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ελέγχονται οι συναλλαγές που έγιναν το επίμαχο διάστημα στην αγορά των ομολόγων, το χρηματιστήριο και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί και καλούνται να καταθέσουν πέντε τραπεζικά στελέχη, αφού έχει αποσαφηνιστεί ο κομβικός ρόλος τους στη διακίνηση του e-mail στη χώρα μας, από τη στιγμή που έφυγε από το Λονδίνο. Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκεται κυρίως η «επενδυτική» αξιοποίηση του e-mail, κατά πόσο δηλαδή με βάση τη συγκεκριμένη πληροφόρηση δόθηκαν εντολές αγοράς ή πώλησης μετοχών αλλά και αγοραπωλησίας ομολόγων και συμβολαίων ασφαλίστρων, διαπράττοντας έτσι το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ελληνικό κομμάτι της έρευνας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να αποσταλεί στη συνέχεια η δικογραφία στο Λονδίνο. Ετσι, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας, τη σκυτάλη θα πάρουν οι βρετανικές αρχές για να συνεχίσουν την έρευνα εκεί από όπου ξεκίνησε η υπόθεση, στα κεντρικά δηλαδή της Citigroup.

Ανακρίσεις
Τα τραπεζικά στελέχη αλλά και χρηματιστές στους οποίους προωθήθηκε το «e-mail της χρεοκοπίας» στην Αθήνα ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβίασαν τον σχετικό νόμο, ο οποίος αναφέρει ότι απαγορεύεται η διάδοση πληροφοριών οι οποίες δίνουν ή είναι πιθανόν να δώσουν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με χρηματοπιστωτικά μέσα, ή φημών ή παραπλανητικών ειδήσεων, εάν αυτός που τις διαδίδει γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι οι πληροφορίες ήταν ψευδείς ή παραπλανητικές. Για τον λόγο αυτό θα επιχειρηθεί να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του e-mail στο ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως το αν υπήρξαν μετοχές που ωφελήθηκαν από μια τέτοιου τύπου μεθόδευση, όφελος που θα πιστοποιηθεί από τη διακύμανση που είχαν οι τιμές τους. Η έρευνα αυτή, η οποία είναι η πρώτη στα ελληνικά χρονικά, θα συνεχιστεί στο Λονδίνο, από την αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας, μια και από εκεί έφυγε το e-mail και συγκεκριμένα από τον Βρετανό χρηματιστή Πολ Μος της Citigroup.

Ο αποστολέας ανακαλύφθηκε από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με τη συνδρομή της Europol τις επόμενες ώρες της αποστολής, και εργάζεται στο ελληνικό γραφείο του Τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup στο Λονδίνο, ενώ οι βρετανικές αρχές θα πάρουν την κατάθεση του χρηματιστή.

Υπενθυμίζεται ότι το e-mail στάλθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε τουλάχιστον 20-30 παραλήπτες στην Ελλάδα και ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένος θόρυβος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα, καθώς και ότι οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση έχουν ενταθεί, παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ξένους επισήμους.

Ερευνες
Ανοιχτή γραμμή Εισαγγελίας - Χρηματιστηρίου

Σε στενή συνεργασία με τις δικαστικές αρχές βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το... περίφημο e-mail που είχε σταλεί στις 20 Απριλίου από το Λονδίνο και το οποίο έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Ο πρόεδρος της ΕΚ, Αναστάσιος Γαβριηλίδης, παρέχει στην Εισαγγελία που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης οποιαδήποτε στοιχεία του ζητούνται και θεωρούνται ότι συνδέονται με αυτήν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αποστολείς ή οι διακινητές του e-mail προχώρησαν σε κάποιες «ύποπτες» κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δηλαδή εάν διέπραξαν το αδίκημα της «χειραγώγησης της αγοράς» με βάση τον νόμο 3340 του 2005.

Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι την προηγουμένη της διαρροής ο Γενικός Δείκτης είχε φθάσει μέχρι τις 1.675 μονάδες, με την αγορά να βρίσκεται σε ανοδική τάση. Ωστόσο, αυτή η φήμη ήταν ικανή για να αλλάξει το κλίμα στο ΧΑ και να το οδηγήσει σε μια έντονα πτωτική πορεία ?η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα? και στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, τα οποία είναι ταυτόχρονα και χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών!

Θυμίζουμε πάντως πως στην υπόθεση του e-mail που είχε «διαρρεύσει» τον περασμένο Μάρτιο, και αναφερόταν σε πτώχευση της Ελλάδας μέσω πληροφοριών υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, υπήρξαν ανάλογες έρευνες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο δεν διαπιστώθηκε κάποια σκοπιμότητα από τον... τορναδόρο στην Κρήτη, ο οποίος αποδείχθηκε πως ήταν ο συντάκτης και ο αποστολέας του συγκεκριμένου e-mail...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dskanellis@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: