Τρίτη, Μαΐου 31, 2011

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

Φορείς της πόλης, φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό βρίσκονται αυτή την ώρα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το ίδρυμα.
Πριν από λίγο ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος πρότεινε λύσεις για την εξοικονόμηση χρημάτων και για την επιβίωση των τμημάτων. Ξεκίνησε, λέγοντας πως είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που πρότεινε εξορθολογισμό δαπανών - -20% - και έτσι θέλει να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία και προς πείσμα κάποιων, πως μπορεί να ανταπεξέλθει στην κρίση.





Στη συνέχεια, τόνισε πως το Αριστοτέλειο δεν πρόκειται να κλείσει με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου. Υπογράμμισε πως το πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση και σε κανένα κόμμα, παρά μόνο στους φοιτητές και τους πολίτες. Με ένα αρκετά καυστικό σχόλιο για την περικοπή κατά 50% της χρηματοδότησης του ιδρύματος απευθύνθηκε στην Υπουργό Παιδείας και είπε πως με τέτοια λογική κι εκείνος θα παρέμενε ''αιώνιος'' φοιτητής.



Για το σημαντικό κομμάτι της έρευνας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως εδώ και τρία χρόνια έχει διακοπεί η δημόσια χρηματοδότηση και χωρίς λογική σταμάτησε η έγκριση κι η τροποποίηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ. Αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα καθώς το νεανικό δυναμικό αναγκάζεται να φύγει.



Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της λέσχης και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη που χρηματοδοτεί τη λέσχη για να κάνει κοινωνικό συσσίτιο. Έκανε λόγο όμως και για το άσυλο χαρακτηρίζοντάς το ως η ψυχή του πανεπιστημίου. Για αυτό και πρέπει να είναι ανεπηρέαστο και αδέσμευτο.



Ο πρύτανης προχώρησε και σε μία αξιόλογη πρόταση. Να αλλάξει ο νόμος του '39 έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν ακίνητα των πανεπιστημίων. Σήμερα πάνω από τα μισά μένουν ανεκμετάλλευτα. Ιδιαίτερη επισήμανση όμως έκανε και για το κυλικείο της Νομικής, το οποίο λειτουργεί με την ευθύνη της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων κι όχι από ιδιώτη. Έτσι γίνεται καλύτερος έλεγχος των προϊόντων, δίνεται δουλειά σε φοιτητές και τα κέρδη του κυλικείου γίνονται υποτροφίες για μεταπτυχιακά.



Δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει όμως και την πράσινη ανάπτυξη στην οποία μπορεί να ενταχθεί το ίδρυμα εάν το Υπουργείο εγκρίνει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Έκκληση και για αλλαγή της μεθόδου με την οποία ορίζονται οι τιμές σε κατασκευές και οι συντηρήσεις. Υπάρχει υπερκοστολόγηση με τα αναλυτικά τιμολόγια οικοδομικών εργασιών. Εάν αυτό σταματήσει, θα μπορέσει να εξοικονομηθεί μεγάλο μέρος χρημάτων.



''Δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει κυβέρνηση που θα μπορούσε να απορρίψει τέτοια πρόταση. Θέλουμε όλη τη Θεσσαλονίκη μαζί μας'', κατέληξε ο πρύτανης κι έδωσε και το λόγο στους υπόλοιπους ομιλητές.
 Νίκη Αξιώτη-youropia.gr

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: