Τρίτη, Μαΐου 10, 2011

ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ…

Σε θολό τοπίο εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλουν νέο μνημόνιο ή επέκταση του υφιστάμενου σε περίπτωση νέας δανειοδότησης πέραν των 110 δισ. ευρώ.Το μόνο βέβαιο είναι ότι στις κοινοτικές πρωτεύουσες διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις που θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαΐου και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενδεχομένως, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί είναι ότι αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να γίνει συνολική επανεξέταση της κατάστασης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία και να επιχειρηθεί η χαλάρωση των όρων δανεισμού προς αυτές τις χώρες. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξεταστεί ποια συμπληρωματικά μέτρα θα πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της. Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, η σχετική αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα.


Σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η στήριξη «θα πρέπει να αντικαθιστά την αδυναμία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2012». Αποκλείουν ωστόσο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται σε βάθος η δυνατότητα του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης να αγοράζει στην πρωτογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν το 2012, με αντάλλαγμα κάποιες νέες εγγυήσεις. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν στις νέες αυτές εγγυήσεις να περιλαμβάνεται και η υποθήκευση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Επίσης, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διερευνούν τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας, με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν να δηλώνει ότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ αυτής της λύσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιρλανδία. Εξάλλου, χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως εφόσον η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο πέραν των 110 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2012 και του 2013, τότε «θα πάμε σε νέο πλαίσιο με νέους κανόνες». Οπως τόνιζαν, «αυτό σημαίνει είτε νέο μνημόνιο είτε επέκταση του υφιστάμενου».

Τέλος, η Κομισιόν επισήμως διέψευσε για ακόμη μία φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης
Διχογνωμία στο Βερολίνο

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συζητήθηκε ποτέ, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Την ίδια ώρα συνεχιζόταν στο Βερολίνο η... διγλωσσία σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Κορυφαίο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε ότι περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα θα στοιχειοθετηθεί εφόσον γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του χρέους. Ταυτόχρονα, όμως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, κ. Μάρτιν Κοτάους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν γίνεται καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή για παράταση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών ή μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα»?

Η Ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει και μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με τις ελληνικές περικοπές δαπανών, επεσήμανε από την πλευρά του ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» του Βερολίνου.

Ευθυγραμμιζόμενος με τη γραμμή Μάιστερ, τόνισε ότι η επιβολή «επιτοκίων-ποινών» είναι αντιπαραγωγική και βαθαίνει την κρίση στη χώρα», λέγοντας πως το πρόγραμμα λιτότητας είναι «προβληματικό και συνεπάγεται τεράστιες θυσίες από την πλευρά των πολιτών».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Νέα Ρουκέτα από την «Bild»
Τι λένε τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει κάνει στροφή 360 μοιρών επιστρέφοντας στο πρόβλημα που την ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στο πώς θα σωθεί το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία, ανέφερε χθες η «Wall Street Journal».

Η Die Welt επεσήμανε εξάλλου πως το Βερολίνο πιέζει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί πρώτα την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων πριν λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να πάρει τα χρήματα του δανείου.

«Υπέρ» της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε η «Bild», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις ζημιές για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: