Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολλές φορές στα λόγια έχει έρθει το τέλος της μεταπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια, όμως -όπως όλα δείχνουν- το Μνημόνιο είναι αυτό που τελικά απειλεί πραγματικά την υπόσταση του πολιτικού σκηνικού της χώρας έτσι όπως το ξέρουμε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Και δεν είναι σχήμα λόγου ή υπερβολή. Το Μνημόνιο, που κλείνει ένα χρόνο, έχει κατεδαφίσει εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών. Επίσης έχει προκαλέσει ρωγμές και στα περισσότερα κόμματα. Κυρίως όμως, στο λεγόμενο δικομματισμό, που σήμερα συγκεντρώνει ιστορικό χαμηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις και απειλείται με πολυδιάσπαση ή και ανατροπή.



Το Μνημόνιο δίχασε από την πρώτη στιγμή Δεξιά και Αριστερά και σήμερα διχάζει ακόμη περισσότερο. Νέα κόμματα δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτόν το χρόνο, γεγονός πρωτοφανές σε αυτή την έκταση (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά, Αρμα Πολιτών), ως αποτέλεσμα της ανάγκης να εκφρασθούν οι διαφορετικές φωνές που αναπτύχθηκαν οριζοντίως στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα, ενώ δεν έλειψαν και οι πρόσκαιρες ετερόκλητες συμμαχίες. Οι πρώτες αναταράξεις που προκάλεσε το Μνημόνιο ήρθαν αμέσως με την ψήφισή του.

ΠΑΣΟΚ: Τις πρώτες απώλειες τις γνώρισε το κυβερνών κόμμα. Το βράδυ της ψήφισης του Μνημονίου τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο και αμέσως τέθηκαν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος (Δημαράς, Σακοράφα, Β. Οικονόμου). Μήνες αργότερα, ακόμη ένας βουλευτής, ο Β. Παπαχρήστος, πέρασε την έξοδο της Κ.Ο και σήμερα το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 156 βουλευτές από τους 160 που εξέλεξε. Πριν από ένα μήνα ο Γ. Δημαράς και ο Β. Οικονόμου ίδρυσαν νέο κόμμα, το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Η σημαντικότερη απώλεια όμως είναι η διάρρηξη του ΠΑΣΟΚ με την παραδοσιακή κομματική βάση του. Οι πράσινοι συνδικαλιστές είναι πλέον απέναντι στην κυβέρνηση, οι βουλευτές κάνουν το βίο αβίωτο στους υπουργούς με προτίμηση στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει στα λαϊκά στρώματα η πολιτική του Μνημονίου, η δημοσκοπική φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι ραγδαία και μετά βίας βρίσκεται πάνω από το 20%. Διασώζεται επειδή η Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Η απογοήτευση των πράσινων ψηφοφόρων που πίστεψαν ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά είδαν την κυβέρνηση να τα παίρνει μόνο από εκείνους που δεν τα έχουν, έχει προκαλέσει έλλειμμα εμπιστοσύνης και έχει πλήξει και την ίδια την εικόνα του πρωθυπουργού.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ο πρωθυπουργός να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με εκλογές αν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Ν.Δ.: Η περσινή ψηφοφορία προκάλεσε ρήγμα και στη Ν.Δ. Η Ντόρα Μπακογιάννη πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική γραμμή έδωσε θετική ψήφο και διαγράφηκε από τον Αντ. Σαμαρά. Σήμερα έχει το δικό της κόμμα (Δημοκρατική Συμμαχία), ενώ την ακολούθησαν άλλοι τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς καταψήφισε το Μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να γίνει πιστευτός ότι αυτό που έκανε το εννοεί καθώς εναλλακτική πειστική πρόταση δεν έχει ακόμη καταθέσει. Περισσότερο το έκανε γιατί αναζητούσε μια καλή αφορμή να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Η εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει μέχρι τώρα είναι ότι θα... μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο, πρόταση που τελικά έγινε ανέκδοτο. Η αναξιοπιστία της Ν.Δ., εν πολλοίς κληρονομιά από το κυβερνητικό παρελθόν της, καθρεφτίζεται με χαρακτηριστικό τρόπο στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες το ποσοστό της είναι κάτω από το 20% αδυνατώντας να επωφεληθεί από τη μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝ: Ο Συνασπισμός είναι το τρίτο κόμμα το οποίο έπληξε το Μνημόνιο. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του τόσο για την πολιτική εξόδου από την οικονομική κρίση της χώρας όσο και για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τη διάσπασή του. Ο Φώτης Κουβέλης με άλλους βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους, αποχώρησαν και ίδρυσαν τη Δημοκρατική Αριστερά, που επιχειρεί να κάνει μια πιο δημιουργική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί με το Μνημόνιο και την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

ΚΚΕ: Το Κομμμουνιστικό Κόμμα είναι μέχρι αυτή τη στιγμή το μόνο κερδισμένο κόμμα από το Μνημόνιο. Σταθερά αντίθετο, χωρίς δεύτερες φωνές και υποσημειώσεις, έχει κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του και να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους άλλων σχηματισμών.

ΛΑΟΣ: Το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη υπερψήφισε το Μνημόνιο και ως προς αυτό «συμμάχησε» με την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η ετερόκλιτη συμμαχία κράτησε πολύ καιρό και σε άλλα θέματα, με τον Θ. Πάγκαλο να δηλώνει σε ανύποπτη στιγμή ότι η αντιπολίτευση του ΛΑΟΣ είναι αξιόπιστη και εποικοδομητική. Τώρα βέβαια, ένα χρόνο μετά, άλλαξε στάση και βάλλει ευθέως κατά της κυβέρνησης για όλα τα θέματα. Οι ανομολόγητες συμμαχίες διαλύθηκαν.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: