Δευτέρα, Μαΐου 23, 2011

ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ…ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!


Κυρίαρχος στόχος των δανειστών είναι η δημόσια περιουσία. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού η κυβέρνηση προχωρεί στην απ' ευθείας εκχώρηση σε ιδιώτες «εν όλω ή εν μέρει» των εταιρειών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Την κοινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με αυτήν: «Οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εισφορά δικαιωμάτων επί ακινήτων σε επιχειρήσεις ή εταιρείες (υφιστάμενες ή συσταθησόμενες) του ελληνικού Δημοσίου, εταιρείες εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας ή άλλες, καθώς και εν συνεχεία τη μεταβίβαση εν όλω ή εν μέρει στον ιδιωτικό τομέα». Το τελευταίο κομμάτι της απόφασης αυτής, περί εκχώρησης των εταιρειών αυτών σε ιδιώτες, δεν υπήρχε στην ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης (18 Μαΐου) του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων.


Εκχωρεί δικαιώματα

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εκχωρεί κάθε είδους δικαιώματα, όχι μόνον επί των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά ακόμα και επί των εταιρειών που θα συσταθούν για την αξιοποίησή τους.

Το σημείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα βασικότερα αγκάθια στην προσπάθεια συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μεν (δεύτερη) μπορεί να έχει προτείνει εξαρχής την εκποίηση των ακινήτων του Δημοσίου (Ιούλιος 2010), αλλά διαφωνεί ως προς τον τρόπο, αρνούμενη εξαρχής το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό, όχι μόνο στην πώληση των ακινήτων-φιλέτων, αλλά ακόμα και στην εκχώρηση σε ιδιώτες των εταιρειών που θα συσταθούν για την εκποίησή τους, στο πλαίσιο προφανώς και των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θα εξεταστεί εκτενώς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος της τρόικας, και ως «κίνηση καλής θέλησης» από ελληνικής πλευράς, για να υπάρξουν η απεμπλοκή της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, αλλά και το νέο δάνειο 50-60 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, από την οποία η τρόικα στοχεύει στην άντληση περισσότερων από 50 δισ. ευρώ, είναι ένα από τα συνολικά «6» αγκάθια για τη συναίνεση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ φέτος), που εκτιμάται ότι θα έχει ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή και μετά την τελευταία πινελιά με τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα.

Φόροι και απολύσεις

Στον τομέα των φόρων (δημοσίευμα «Ε» περασμένου Σαββάτου) και των απολύσεων φαίνεται να κυριαρχούν αντίθετες απόψεις, καθώς τα σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα εντοπίζονται σε:

1.Αύξηση έμμεσων φόρων. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, και συγκεκριμένα τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον βασικό 23%, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (εξετάζεται αν θα γίνει σταδιακά και αν θα είναι πλήρης ή μερική), την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο, καθώς και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

2.Αύξηση άμεσων φόρων. Τα σενάρια που απεργάζονται αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, μείωση του αφορολόγητου ορίου για απόκτηση πρώτης κατοικίας, έκτακτη εισφορά σε επιτηδευματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών, ενώ έχουν γίνει και προτάσεις για επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου φυσικών προσώπων, ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, μετά την εμπλοκή με τις αποδείξεις.

3.Φορολόγηση επιχειρήσεων. Η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης, που έχει ήδη μειωθεί στο 20%, ενώ εξετάζουν ακόμα και προτάσεις κατάργησης του αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις.

4.Φορολόγηση φυσικών προσώπων. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει, εκτός της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης για ελεύθερους επαγγελματίες, διερευνούν και αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

5.Απολύσεις. Η τρόικα φαίνεται να εμμένει πολύ στο ζήτημα αυτό, καθώς εκτιμά ότι μόνον αν περικοπεί δραστικά το Δημόσιο μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών. Και η περικοπή του θα αγγίξει ακόμα και τους εργαζομένους, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που το παρουσίασε ως μία από τις λύσεις (οι άλλες δύο είναι οι συνταξιοδοτήσεις και η εθελούσια έξοδος) για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: