Δευτέρα, Μαΐου 23, 2011

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΝΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ

Μάνα, την ευχή σου. Αύριο φεύγω. Για Μελβούρνη. Γυναίκα, κάνε κουράγιο. Μέχρι το καλοκαίρι θα 'χω τακτοποιηθεί. Και τότε, θα πάρεις τα παιδιά και θα 'ρθετε κάτω. Στα νησιά Κέιμαν. Εκεί θ' αρχίσουμε καινούργια ζωή...
Εκατοντάδες στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων έχουν μεταναστεύσει ήδη στο εξωτερικό: Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αυστραλία, Νησιά Κέιμαν... Χιλιάδες ετοιμάζονται ή ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν δουλειά· η μαζική μετανάστευση στελεχών από τις παραπαίουσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι γεγονός.



Μα το πιο εντυπωσιακό απ' όλα είναι πως τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, σε ποσοστό 95% (!), δηλώνουν αποφασισμένα να φύγουν στο εξωτερικό ή στην επαρχία αν χάσουν τη δουλειά τους.

Αυτό προκύπτει για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία επιλογής στελεχών «People for Business» από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 385 στελέχη ηλικίας 18-60 χρόνων, που εργάζονται στον οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό τομέα, στο χώρο των logistics και της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι δύο στους τρεις, μάλιστα, μετά τις περικοπές στους μισθούς τους, δηλώνουν ότι θα αποφάσιζαν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να βελτιώσουν τις αποδοχές τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη, το 83% των στελεχών ομολογούν πως αν η εταιρεία καταργούσε τη θέση εργασίας τους, θα αποδέχονταν δυσμενή μετάθεση στην επαρχία ή στο εξωτερικό.

Πέρσι δεν ήταν έτσι...

Στην ίδια έρευνα που έγινε πέρσι το καλοκαίρι η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική.

Το 39,5% των στελεχών δήλωναν πως θα προτιμούσαν να μείνουν χωρίς δουλειά ακόμη και ένα χρόνο, αρκεί να μη μετακινηθούν εκτός Αττικής και να μην αλλάξουν τρόπο ζωής.

Το 51,2%, αν η θέση του στην εταιρεία καταργούνταν, θα αναζητούσαν δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής. Ούτε ο ένας στους δύο δεν θα παρέμενε στην εταιρεία του αν τον υποχρέωνε να πάει να εργαστεί στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό.

Πού λένε να πάνε

Το καλοκαίρι του 2010 πολύ λίγοι σκέφτονταν να μεταναστεύσουν. Στην ερώτηση «αν σας πρότειναν την ίδια θέση και με τις ίδιες αποδοχές για να εργαστείτε στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, τι θα προτιμούσατε;», η πλειονότητα των ερωτηθέντων (67,44%) δήλωναν ότι θα 'μεναν Ελλάδα...

Αν ήταν υποχρεωμένοι να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό, θα κατευθύνονταν κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε να μη φύγουν μακριά και να μην αλλάξει πολύ ο τρόπος ζωής τους.

Φέτος, στην ερώτηση «αν έπρεπε να φύγετε στο εξωτερικό για να βρείτε δουλειά, ποιος προορισμός θα αποτελούσε την πρώτη επιλογή σας;», σχεδόν ισοψηφούν η Δυτική Ευρώπη (75%) και οι ΗΠΑ (74%). Αντιθέτως, πέρσι, μόνο το 6,97% των ερωτηθέντων ήταν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν στο Αμέρικα...

Αν υπήρχε δεύτερη επιλογή, τα στελέχη θα έφευγαν χωρίς αντίρρηση για τα Βαλκάνια σε ποσοστό 95%. Ενώ στην περσινή έρευνα σε μια τέτοια πρόκληση απαντούσαν θετικά μόνο το 23,25%.

Και όμως, το 90% αν δεν είχε άλλη επιλογή θα πήγαινε και στη Μέση Ανατολή. Ενώ πέρσι θα δεχόταν μια τέτοια θέση σε ποσοστό μόλις 2,32%...

Τι θα πει πού προτιμάς να πας; Πολυτέλεια επιλογών δεν υπάρχει. Οπου βρεις δουλειά! Κι αυτή τη στιγμή προσφέρεται η Αυστραλία, η οποία διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπάρχει εκεί ισχυρή ελληνική κοινότητα που προτίθενται να σε βοηθήσει.

Ηδη, έπειτα από προσπάθειες της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Μελβούρνης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των νέων μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα.

Με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας έχει συσταθεί στην Πολιτεία της Βικτόριας πολυπολιτισμική επιτροπή, η οποία στελεχώνεται από ειδικούς σε μεταναστευτικά θέματα καθώς και γραφείο ευρέσεως εργασίας, το οποίο καταγράφει τις ανάγκες της αγοράς για να τοποθετήσει αμέσως όσους έρχονται από την Ελλάδα σε εξειδικευμένες θέσεις.

Μόνο στην ηλεκτρονική πύλη europass.com τους τρεις πρώτους μήνες του 2011 έχουν υποβληθεί 27.288 βιογραφικά Ελλήνων που ζητούν δουλειά έξω. Δημοσιεύουμε σήμερα τα 42 πιο δημοφιλή sites ευρέσεως εργασίας ανά τον κόσμο, που επισκέπτονται τα στελέχη μας. Η νέα μετανάστευση είναι γεγονός. Θα τα ξαναπούμε σύντομα από την Τανζανία, όπου έχω βρει καλή άκρη... *

Ηλεκτρονικές αναζητήσεις

Σ' αυτά τα site ψάχνουν δουλειά τα στελέχη για να φύγουν

ΗΠΑ (www.careerbuilder.com) Καναδάς (www.careerbuilder.ca) Αυστραλία (www.seek.com) Νέα Ζηλανδία (www.seek.com) Ινδία (www.careerbuilder.co.in, www.naukri.com) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (www.bayt.com) Σαουδική Αραβία (www.bayt.com) Κατάρ (www.bayt.com) Ιορδανία (www.bayt.com)

Μπαχρέιν (www.bayt.com) Πακιστάν (www.bayt.com) Μαλαισία (www.jostreet.com) Κουβέιτ (www.bayt.com) Σιγκαπούρη (www.jobstreet.com) Φιλιππίνες (www.jobstreet.com) Τουρκία (www.kariyer.net) Ηνωμένο Βασίλειο (www.careerbuilder.co.uk) Βουλγαρία (www.jobs.bg) Δανία (www.stepstone.com) Γαλλία (www.careerbuilder.fr) Ουγγαρία (www.profession.hu) Ελβετία (www.careerbuilder.ch) Τσέχικη Δημοκρατία (www.jobs.cz) Φινλανδία (www.stepstone.com) Σουηδία (www.jobbguiden.se) Ρουμανία (www.careerbuilder.com.ro, www.bestjobs.neogen.ro) Πολωνία (www.pracuj.pl) Ολλανδία (www.careerbuilder.nl, www.stepstone.com, www.totaljobs.nl) Λουξεμβούργο (www.stepstone.com) Λιθουανία (www.cvmarket.ee)

Σλοβακία (www.profesia.sk) Πορτογαλία (www.stepstone.com) Ιρλανδία (www.careerbuilder.ie, www.irishjobs.ie) Αυστρία (www.stepstone.com) Εσθονία (www.cvmarket.ee) Γερμανία (www.careerbuilder.de, www.stepstone.com)

Ιταλία (www.careerbuilder.it, www.stepstone.com) Ισπανία (www.careerbuilder.es, www.infojobs.net) Ρωσία (www.headhunter.ru) Νορβηγία (www.careerbuilder.no, www.stepstone.com) Λετονία (www.cvmarket.ee) Βέλγιο (www.careerbuilder.be, www.stepstone.com)

Αναγκαστική ευελιξία

«Μέχρι πριν από λίγους μήνες τα στελέχη αντιστέκονταν στην αλλαγή και έδειχναν έλλειψη ρίσκου», μας λέει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, γενική διευθύντρια της Εταιρείας Επιλογής Στελεχών «People for Business». «Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.

»Αρκεί να σας πω ότι, ενώ πέρσι το καλοκαίρι η έρευνα της PfB για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας έδειχνε ότι οι Ελληνες προτιμούσαν να παραμείνουν άνεργοι έως και ένα χρόνο, αρκεί να μη μετακινηθούν εκτός Αττικής ή στο εξωτερικό, τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί εντελώς, με αποτέλεσμα το 95% των εργαζομένων που χάνει τη δουλειά του να δηλώνει έτοιμο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Ετσι, πολλοί είναι αυτοί που μετακινούνται ή ψάχνουν για δουλειά στη Μέση Ανατολή, στην Αυστραλία, στην Αμερική. Το περασμένο καλοκαίρι, οι ΗΠΑ ήταν στις τελευταίες επιλογές των Ελλήνων λόγω της χιλιομετρικής απόστασης».

- Πόσο διαρκεί κατά μέσο όρο η αναζήτηση εργασίας από τα άνεργα στελέχη;

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μένουν εκτός αγοράς τουλάχιστον για 6 μήνες, ίσως και πάνω από ένα χρόνο. Βέβαια, τα πράγματα συνεχώς επιδεινώνονται. Ετσι, από δω πέρα όσοι βγαίνουν εκτός αγοράς εργασίας για πόσο θα παραμείνουν άνεργοι κανείς δεν ξέρει»...

- Και τι πρέπει να κάνουν;

«Είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ευέλικτοι. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις 1-2 βαθμούς πιο κάτω -κάτι που είναι επόμενο, όταν οι υψηλόβαθμες θέσεις περιορίζονται και όταν αναμένεται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο με τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες και στους οργανισμούς του Δημοσίου.

»Εξάλλου, οι επιλογές που έχουν στην παρούσα φάση είναι περιορισμένες: να μετακινηθούν σε κατώτερες θέσεις ή στο εξωτερικό, να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ή να απασχοληθούν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης αναλαμβάνοντας συμβάσεις έργων».
Αληθινές ελληνικές ιστορίες από την αλλοδαπή • «Επαθα πανικό, τώρα είμαι Κέιμαν»

Αληθινές ιστορίες. Εφυγαν και μας μιλάνε απ' τη Μελβούρνη, το Ομάν και τα νησιά Κέιμαν... Ο Γιάννης, 41 χρόνων, πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, έφυγε ήδη για τη Μελβούρνη. Αναζητεί καλύτερη τύχη στη χώρα των καγκουρό.

Ο Γιώργος, 37 χρόνων, planning engineer, αφού έμεινε 9 μήνες άνεργος, βρήκε δουλειά σε κατασκευαστική στο Ομάν. Ο Αρης, στέλεχος τράπεζας, ύστερα από 15 μήνες ανεργίας έφυγε για τα νησιά Κέιμαν. Η Κατερίνα, 43 ετών, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού, πήγε Κύπρο και περιμένει να πάρει σύνταξη ο άνδρας της απ' την τράπεζα για να 'ρθει να τη βρει.

Παρουσιάζουμε τις προσωπικές ιστορίες στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Μελβούρνη

Γιάννης, 41 ετών, πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας

«Το σοκ μόνο απ' την απόλυσή μου ήταν μεγάλο. Η γυναίκα μου δεν εργαζόταν, ενώ τα έξοδα των παιδιών αυξάνονταν συνεχώς. Εψαξα εντατικά για εργασία τόσο στον κλάδο μου όσο και στις πωλήσεις -αλλά κι εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα. Με θεωρούσαν μεγάλο σε ηλικία για να ξεκινήσω καινούργια καριέρα στις πωλήσεις. Ασε που δεν με πίστευαν ότι ήθελα να εργαστώ οπουδήποτε.

Ελεγαν: "Εσύ μόλις βρεις δουλειά ανάλογη με τα προσόντα και την προϋπηρεσία σου, θα μας εγκαταλείψεις και θα φύγεις"... Κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει πως μια δουλειά ήταν για μένα πλέον θέμα επιβίωσης. Υστερα από μήνες, τα "έτοιμα" τέλειωναν και ήμουν πραγματικά στα όρια της απελπισίας. Οχι τόσο για τον εαυτό μου, όσο για την οικογένειά μου.

Είχα έναν μακρινό συγγενή στην Αυστραλία. Μου είπε ότι εκεί υπάρχουν δουλειές -ίσως όχι ακριβώς στον τομέα μου, αλλά όλο και κάτι θα έβρισκα. Πήραμε τη μεγάλη απόφαση. Πουλήσαμε το αυτοκίνητο, νοικιάσαμε το σπίτι και παρ' όλο που πικράναμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα μαζέψαμε και φύγαμε...

Υστερα από ένα χρόνο στη Μελβούρνη, είμαι βέβαιος ότι πήραμε τη σωστή απόφαση. Μας λείπουν οι γονείς και οι φίλοι μας, η κοινωνική μας ζωή είναι περιορισμένη αλλά είμαστε πλέον καλά οικονομικά. Ο μισθός μου είναι πολύ ικανοποιητικός, εργάζομαι σε μεγάλη τοπική εταιρεία στο αντικείμενό μου και τα παιδιά έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται και να μαθαίνουν τη γλώσσα. Στην ηλικία που είναι μιλούν με τα άλλα παιδάκια τη "γλώσσα της παιδικής χαράς".

Η τεχνολογία και το skype έχουν βοηθήσει στο να μειωθεί λίγο η απόσταση, αν και η διαφορά ώρας είναι πρόβλημα. Αλλά μπροστά στα άλλα προβλήματα που ξεπεράσαμε, αυτό είναι μάλλον παιχνίδι... Πότε θα έρθουμε ταξίδι στην Ελλάδα; Λίγο μακρινό το βλέπω... Αλλά αν γύριζα το χρόνο πίσω, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, πάλι το ίδιο θα έκανα. Θα έφευγα...».

Ομάν

Γιώργος, 37 ετών, planning engineer

«Εχασα τη δουλειά μου πριν από ενάμιση χρόνο. Για 9 μήνες ήμουν άνεργος. Εστειλα βιογραφικά παντού χωρίς καμία ανταπόκριση. Είχα πέσει σε κατάθλιψη. Συνειδητοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, πήρα τη μεγάλη απόφαση να αναζητήσω την τύχη μου στο εξωτερικό. Τους τελευταίους 3 μήνες εργάζομαι στο Ομάν σε κατασκευαστική εταιρεία.

Η ζωή εδώ είναι πολύ διαφορετική, ωστόσο είμαι ευχαριστημένος γιατί οι απολαβές μου είναι διπλάσιες από αυτές που έπαιρνα στην Ελλάδα. Σίγουρα βρίσκομαι ακόμη στο στάδιο της προσαρμογής -μου λείπουν οι γονείς μου, οι φίλοι μου, η κοπέλα μου-, όμως παρακολουθώντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, νομίζω ότι η μετανάστευση ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα στην παρούσα φάση».

Νησιά Κέιμαν

Αρης, 49 ετών, πρώην στέλεχος τράπεζας

«Ξαναβρήκα δουλειά ύστερα από 15 μήνες. Ξέρεις πού είμαι... Στα νησιά Κέιμαν! Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρώτος που επηρεάστηκε από την κρίση. Και εγώ όπως και οι συνάδελφοί μου όταν μείναμε άνεργοι πάθαμε πανικό! Στην Αθήνα ήταν αδύνατον να βρω δουλειά. Τα προσόντα και η προϋπηρεσία μου δεν έπαιζαν κανέναν ρόλο υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν άντεχα άλλο την αγωνία και την αβεβαιότητα. Ετσι αναζήτησα μια... σανίδα σωτηρίας στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι πρώτες στη λίστα αναζήτησης ήταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής: Ντουμπάι, Κατάρ... Ομως δεν βρήκα κάτι εκεί.

Ετσι αποφάσισα να δεχτώ μια προσφορά ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στα νησιά Κέιμαν. Η μετανάστευση δεν είναι εύκολη απόφαση, αυτή τη στιγμή όμως θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους Ελληνες. Οσο για την οικογένειά μου... είναι δύσκολα τα πράγματα. Μέχρι στιγμής η γυναίκα μου, η Ελένη, και τα τρία μας παιδιά δεν με έχουν ακολουθήσει. Ομως αυτό θα γίνει από τον Σεπτέμβριο.

Το αποφασίσαμε, γιατί και η δουλειά της γυναίκας μου δεν πάει καλά -εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία- αλλά και γιατί στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν προοπτικές για πολλά χρόνια ακόμη. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Οπότε μετά το καλοκαίρι, που θα μετακομίσουν εδώ στα νησιά Κέιμαν, θα ξεκινήσουμε μια νέα ζωή...».

Του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: