Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Θετικά αποτιμά σε γενικές γραμμές η αμερικανική κοινή γνώμη την επιτυχημένη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, πιστώνοντας την επιτυχία κατά κύριο λόγο στον Μπαράκ Ομπάμα.
Στην έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού οι Reuters/Ipsos το 39% υποστηρίζουν ότι η γνώμη τους για τον πρόεδρο Ομπάμα έχει βελτιωθεί ενώ το 42% απαντά ότι έχει βελτιωθεί η άποψή τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.



Πάντως το 33% υποστηρίζει ότι η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Καίντα τους έστρεψε υπέρ της άποψης ότι οι ύποπτοι για σχέσεις με την τρομοκρατία πρέπει να κρατούνται στο Γκουαντάναμο χωρίς να προσάγονται δίκη.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι μόλις το 18% δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλέστεροι μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, σε μία προφανή αντίθεση με τον πρόεδρο τους ο οποίος τη Δευτέρα υπογράμμισε ότι ο κόσμος χωρίς τον Μπιν Λάντεν είναι ένα ασφαλέστερο μέρος.

Σε ό,τι αφορά το ποιος πρέπει να πιστωθεί την επιτυχία για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, το 32% πιστεύει ότι αυτή ανήκει στον Μπαράκ Ομπάμα ενώ το 13% δηλώνει ότι είναι επιτυχία του πρώην προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους, ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έχοντας διαχειριστεί την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έχει γνωρίσει τις τελευταίες εβδομάδες πτώση, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στη βενζίνη (οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν προς το καλοκαίρι σε πρωτοφανή επίπεδα), ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημρινότητας για το μέσο Αμερικανό.

Η επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν αναμένεται να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, ενόψει βεβαίως και των εκλογών του 2012, στις οποίες ο πρόεδρος Ομπάμα διεκδικεί την επανεκλογή του.

* Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε online τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την επιχείρηση, σε 1010 ενήλικες.

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: